Kuhinjica
13. 04. 2024. 07:06 0
Svaki zalogaj se topi: Kinder bueno kolač
Ovaj kolač je poznatiji pod nazivom kinder bueno torta. Lako postaje torta, dodavanjem jedne korice, a žumanca opet naravno idu u krem kako bi bila iskorišćena.
Sastojci:
Kora
8 belanaca
12 kašika šećera
1 kašika sirćeta
150-200 g seckanih pečenih lešnika
200 g eurokrema
Fil 1 i 2
8-10 žumanaca
10 kašika brašna
40 g pudinga od vanile
10 kašika šećera
ekstrakt od vanile
1.5l mleka
100 g čokolade
250 g maslaca
Još:
200 g čokolade
3 kašike ulja
5 kašika mleka ( ako je gusto onda više )Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 150 stepeni. Iseckati lešnike ili blago blendirajte. Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu. Na kraju dodati sirće i opet sve dobro izmutiti.
U obložen plah 30 x 40 cm staviti iseckane lešnike i rasporediti ih svuda ravnomerno, zatim istresti masu od belanaca, poravnati pa staviti da se peče pola sata na 150 stepeni, a onda smanjiti na 120 i sušiti još sat i po.
Koricu čim izvadite iz rerne, zaseći ivice nožem, pa izvaditi iz pleha naopako.
Skloniti papir i naneti eurokrem na toplu koru u baš tankom sloju, jer on treba samo malo da prekrije koricu izdmeđu lešnika. Dok se korica peče skuvajte fil.
Pomešati žumanca, šećer, puding i brašno sa 300 ml mleka, a ostatak od 1,5 l staviti na vatru da provri. Pre nego što provri zakuvati masu i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati ekstrakt vanile i kuvati još tri minute.
Skloniti sa vatre, istresti u veću posudu, staviti foliju ili kesu preko fila i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenom filu dodati maslac i sve umutiti. Ukoliko dodajete margarin prvo ga umutite, pa onda dodavajte. Otopiti čokoladu, pa je dodati u pola dobijenog fila. Druga polovina ostaje vanila.
Na koricu nanositi naizmenično kašiku svetlog, pa kašiku tamnog fila. Na kraju otopiti čokoladu sa uljem i mlekom i popunjavati rupice izmedju fila. Vodite računa da je čokolada retka, da ima mleka kako bi i u frižideru ostala mekana, a ne tvrda kao glazura.
Dekorisati po želji. Dobro ohladiti.
Komentari 0
ostavi komentar