Kuhinjica

Direktno.rs

18. 05. 2021. 14:46 0

Evo koliko dugo meso sme da stoji u zamrzivaču

Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i deaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija koje se inače nalaze u hrani.

Iako stručnjaci kažu da je bezbedno zamrznuti meso u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva meseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili prebacivanje u plastičnu kesu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu kesu zajedno s originalnim pakovanjem.

Prema FDA, američkoj Agenciji za hranu i lekove, pile u zamrzivaču može stajati i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, savetuje se korišćenje u narednih 10 meseci. Iznutrice ne bi trebalo čuvati više od tri ili četiri meseca. Kada je reč o svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko meseci u zamrzivaču, zavisno od vrste mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do 12 meseci, a kremenadle, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest meseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri meseca do godinu dana. Za sirovu svinjetinu važe slična pravila kao i za govedinu.Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke, ne bi se smela čuvati u zamrzivaču duže od jednog ili dva meseca. Nezavisno o kojoj vrsti mlevenog mesa je reč, ne bi trebalo da se čuva duže od tri ili četiri meseca. Ako nekada poželite da napravite više kuvanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svežinu na isti način kao i sirovo meso.

Prema FDA-i kuvano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri meseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebalo čuvati duže od dva ili tri meseca.

Riba i plodovi mora pomalo su komplikovani kada je reč o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tunjevine, u zamrzivaču može stajati od šest do osam meseci, dok masna riba, poput skuše i sardine, može stajati puno kraće, od dva do tri meseca. Ostali sveži plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču trajaće od tri do šest meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati