Kuhinjica
18. 05. 2021. 14:46 0
Evo koliko dugo meso sme da stoji u zamrzivaču
Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i deaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija koje se inače nalaze u hrani.
Iako stručnjaci kažu da je bezbedno zamrznuti meso u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva meseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili prebacivanje u plastičnu kesu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu kesu zajedno s originalnim pakovanjem.
Prema FDA, američkoj Agenciji za hranu i lekove, pile u zamrzivaču može stajati i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, savetuje se korišćenje u narednih 10 meseci. Iznutrice ne bi trebalo čuvati više od tri ili četiri meseca. Kada je reč o svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko meseci u zamrzivaču, zavisno od vrste mesa.
FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do 12 meseci, a kremenadle, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest meseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri meseca do godinu dana. Za sirovu svinjetinu važe slična pravila kao i za govedinu.Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke, ne bi se smela čuvati u zamrzivaču duže od jednog ili dva meseca. Nezavisno o kojoj vrsti mlevenog mesa je reč, ne bi trebalo da se čuva duže od tri ili četiri meseca. Ako nekada poželite da napravite više kuvanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svežinu na isti način kao i sirovo meso.
Prema FDA-i kuvano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri meseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebalo čuvati duže od dva ili tri meseca.
Riba i plodovi mora pomalo su komplikovani kada je reč o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tunjevine, u zamrzivaču može stajati od šest do osam meseci, dok masna riba, poput skuše i sardine, može stajati puno kraće, od dva do tri meseca. Ostali sveži plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču trajaće od tri do šest meseci.
Komentari 0
ostavi komentar