Kuhinjica
18. 12. 2020. 07:06 0
Pitice sa sirom i spanaćem
Stiže nam vreme praznika i slavlja, a na trpezama, osim glavnih jela, mnoge domaćice trude se da pripreme i mnoštvo predjela. Zato vam danas donosimo recept za pitice sa sirom i spanaćem, koje mogu da budu i toplo i hladno predjelo.
Za večeru ili doručak, kao toplo ili hladno predjelo. Mogu da se zamrzavaju kada napravite više i posle samo pečete. Jednostavno su rešenje za bilo koju priliku pa i slavsku i prazničnu trpezu. Umesto spanaća može da se koristi blitva, zelje, kopriva.
Sastojci:- 500 gr tankih kora za pite
- 300-400 gr sitnog sira
- 200 gr svežeg spanaća
- 180 gr ( jedna čaša ) kiselog mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica soli ( ili po ukusu )
- 100 ml ulja
Priprema:
U jednu šerpu sipati vodu i staviti na vatru da provri. Listove spanaća oprati pa kada voda provri spustiti spanać i kuvati ga 2-3 minuta. Procediti, oprati hladnom vodom i iseckati. Uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni oi podeliti kore na dva jednaka dela.
U jednu manju posudicu staviti jaje i umutiti ga. U drugu, veću posudu staviti sir, spanać, kiselo mleko, so i promešati. Usuti zatim jaje, ali ostaviti malo u toj posudici, koliko da premažete rolate na kraju. To je nekoliko umakanja četkicom.
Prvo staviti dve kore i poprskati sa malo ulja. Svuda po malo na koru staviti fila. Prebaciti treću koru i ponoviti postupak.
Kada ostanete na dve zadnje kore od te polovine kora koje ste odvojili uviti rolat. Uvijate od uže strane kora. Pomerite rolat, stavite one dve kore i onda uvijete sve zajedno.
Stavite u podmazan pleh i premažete uljem. Ponovite postupak i sa drugom polovinom kora.
Premažte oba rolata sa ono malo jaja što ste ostavili i po želji pospete morskom solju ili susamom. Stavite da se peče oko 30 minuta smanjivši temperaturu pečenja na 200 kada ubacite pleh u rernu.
Pečene pitice po vadjenju iz rerne poprskate sa dve šake vode i pokrijete krpom.
Mogu da se služe i tople i hladne.
Komentari 0
ostavi komentar