Kuhinjica
10. 11. 2020. 15:31 0
Ništa bez kiselog kupusa: Recept za ovaj prirodni lek
Kupus je prava blagodat za imunitet i varenje, a zovu ga i antistresno povrće.
Lekovita svojstva kupusa, kako svežeg, tako i kiselog, koji je u hladnim danima u našim krajevima bio tradicionalna domaća poslastica, poznata su hiljadama godina. Odlično se slaže sa kašama, kobasicama, pasuljem, a nezamenljiv je u pripremi sarme.
Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao lek za čišćenje tela i kao prirodni lek za ublažavanje mamurluka.
Metla za stomak i creva
Kiseli kupus je odličan izvor vitamina C i K, kalijuma i kalcijuma. Mnogo pre nego što su naučnici otkrili vitamin C, mornari su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi sprečili skorbut.
Kiseli kupus nazivaju metlom za stomak i creva, a istovremeno jača živce i podstiče stvaranje krvnih zrnaca. Bakterije mlečne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crevnu floru zdravom, a time i celokupni imunitet tela. Da biste sačuvali hranljive sastojke i probiotike preporučuje se da konzumirate kiseli kupus sirov, a ne kuvan.
Ako ste trenutno u procesu detoksikacije, savetuje se da umesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao lekovita i ukusna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa sa maslinovim uljem i belim lukom, piše "Ordinacija.hr".
Kako pripremiti kiseli kupus:
Posudu u kojoj je kiseli kupus dobro oprati i obrisati rastvorom vode i alkoholnog sirćeta.
Glavicu kupusa očistite od oštećenih ili prezrelih listova, prepolovite i izvadite srce.
Izmerite kupus i dodajte dva odsto soli, radi lakseg odmeravanja dodajte jednu kašiku soli na jedan kilogram kupusa.
Slani kupus dobro promešajte da malo omekša kako bi se lakše utisnuo u činiju.
Napunite posudu sloj po sloj, pritiskajući svaki pesnicom. Pritom ćete primetiti kako kupus pušta sok. Kada se posuda napola napuni, kupus prekrijte folijom i dodajte teg na vrh.
Ostavite posude sa kupusom da odstoje na 18 - 20 stepeni oko četiri nedelje.
Kupus tada treba pratiti, ali ga ne dirati previše. Pojava mehurića je normalna, ali kada se stvori beli talog, treba ga ukloniti. Svaki put kada čistite kupus od taloga, obavezno to činite čistim rukama.
Posle četiri nedelje skladištenja, ako mislite da je gotovo, otvorite posudu i slobodno probajte komad kupusa. Mora biti fino, kiselo, ne premekano, ali blago hrskavo, lepe boje i prijatnog ukusa.
Fermentirani kupus, ako nećete odmah da jedete, čuvajte u manjim teglama ili usisavajte u kesama.
Komentari 0
ostavi komentar