Kuhinjica

Direktno.rs

10. 11. 2020. 15:31 0

Ništa bez kiselog kupusa: Recept za ovaj prirodni lek

Kupus je prava blagodat za imunitet i varenje, a zovu ga i antistresno povrće.

Lekovita svojstva kupusa, kako svežeg, tako i kiselog, koji je u hladnim danima u našim krajevima bio tradicionalna domaća poslastica, poznata su hiljadama godina. Odlično se slaže sa kašama, kobasicama, pasuljem, a nezamenljiv je u pripremi sarme.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao lek za čišćenje tela i kao prirodni lek za ublažavanje mamurluka.

Metla za stomak i creva

Kiseli kupus je odličan izvor vitamina C i K, kalijuma i kalcijuma. Mnogo pre nego što su naučnici otkrili vitamin C, mornari su sa sobom nosili bačve kiselog kupusa kako bi sprečili skorbut.

Kiseli kupus nazivaju metlom za stomak i creva, a istovremeno jača živce i podstiče stvaranje krvnih zrnaca. Bakterije mlečne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crevnu floru zdravom, a time i celokupni imunitet tela. Da biste sačuvali hranljive sastojke i probiotike preporučuje se da konzumirate kiseli kupus sirov, a ne kuvan.  

Ako ste trenutno u procesu detoksikacije, savetuje se da umesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao lekovita i ukusna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa sa maslinovim uljem i belim lukom, piše "Ordinacija.hr".

Kako pripremiti kiseli kupus:

Posudu u kojoj je kiseli kupus dobro oprati i obrisati rastvorom vode i alkoholnog sirćeta. 

Glavicu kupusa očistite od oštećenih ili prezrelih listova, prepolovite i izvadite srce. 

Izmerite kupus i dodajte dva odsto soli, radi lakseg odmeravanja dodajte jednu kašiku soli na jedan kilogram kupusa. 

Slani kupus dobro promešajte da malo omekša kako bi se lakše utisnuo u činiju. 

Napunite posudu sloj po sloj, pritiskajući svaki pesnicom. Pritom ćete primetiti kako kupus pušta sok. Kada se posuda napola napuni, kupus prekrijte folijom i dodajte teg na vrh.  

Ostavite posude sa kupusom da odstoje na 18 - 20 stepeni oko četiri nedelje. 

Kupus tada treba pratiti, ali ga ne dirati previše. Pojava mehurića je normalna, ali kada se stvori beli talog, treba ga ukloniti. Svaki put kada čistite kupus od taloga, obavezno to činite čistim rukama. 

Posle četiri nedelje skladištenja, ako mislite da je gotovo, otvorite posudu i slobodno probajte komad kupusa. Mora biti fino, kiselo, ne premekano, ali blago hrskavo, lepe boje i prijatnog ukusa. 

Fermentirani kupus, ako nećete odmah da jedete, čuvajte u manjim teglama ili usisavajte u kesama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Savet

Zoran Živković [11.07.2025.]




Video dana

Danas ćeš biti tigar

Anketa

Ko je kriv za nerede na protestu?

Rezultati