Kuhinjica

Direktno.rs

29. 09. 2020. 17:26 0

NE ŽURITE! Najčešće greške prilikom kuvanja

Pri pečenju mesa važna je njegova debljina i temperatura na kojoj se peče. Na previsokim temperaturama proteini se sabijaju i meso postaje žilavo. Zbog toga je bolje da se duže peče na nižoj temperature.

- Ako pečeno meso ne ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što počnete da ga seče, možete odmah zaboraviti na sočnost - upozoravaju kuvari.

- Posle pečenja, meso treba ostaviti da “odstoji “, inače će svi sokovi iscuriti, a meso će onda biti suvo i bez ukusa. Nedovoljno ugrejana rerna ili šerpa je još jedna prečica koju treba izbegavati. Ako meso koje je neko vreme bilo na sobnoj temperaturi stavite u nezagrejanu rernu, postoji opasnost da će se razviti razne bakterije - upozoravaju stručnjaci.

Takođe veće su šanse da će se hrana zalepiti za dno ako je stavljate u hladno posuđe. Zbog toga je najbolje započeti kuvanje sa vrelim uljem i na najjačoj vatri, a potom smanjiti temperaturu.

Izbegavajte da pripremate hranu u ključaloj vodi, pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Snažna fermentacija stvara velike mehuriće, a para isušuje proteine u mesu.

Ali kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje pod mlazom hladne vode i dalje je najbolje za očuvanje boje povrća poput blitve ili boranije.

Mnogi će odseći komade buđi na ustajalom hlebu i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Ali buđ ne može ništa tvrdim namernicama poput sira, paprika ili šargarepe, ali jogurt, mekani sir i hleb je bolje baciti.Preskakanje ispiranja testenine takođe nije velika greška, ali tako ćete eliminisati ukus i prirodni skrob koji će zgusnuti sos koji servirate sa testeninom. Testenina, koja se priprema kao dodatak u hladnoj salati, najčešće se ispira. 

Pripremite soseve za salatu ili supu u blenderu koji će dobro kombinovati tečne sastojke i usitnjene namernice. 

Pri pečenju mesa važna je njegova debljina i temperatura na kojoj se peče. Na previsokim temperaturama proteini se sabijaju i meso postaje žilavo. Zbog toga je bolje da se peče duže na nižoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati