Kuhinjica
18. 12. 2019. 07:01 0
Musaka sa krompirom i mlevenim mesom
Recept za odličnu musaku, koja se priprema bez mnogo komplikacija.
Mera je za veliku tepsiju od rerne ili 2 manje.
Sastojci:
2 kg očišćenog belog krompira
1 kg mlevenog svinjskog mesa od buta
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 kašičice vegete
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica peršunovog lista
kašika ulja
400 gr milerama
5 jaja
po želji još 1/2 kašičice soli u mileram
oko 2 dcl mleka
Priprema:
Crni luk očistiti, oprati i iseći na sitne kocke. Pripremiti i tri čena belog luka. Procediti ga kroz cediljku za beli luk ili sitno naseći. Dodati sve u mleveno meso. Dodati u meso i začine. Umesiti masu da se začini lepo sjedine. Očistiti krompir i dobro ga oprati hladnom vodom. Naseći krompir na kolutove debljine oko 7-8 mm.
Sipati ulje u tepsiju, razmazati ga. Složiti dole red krompira. Otprilike podelite krompir na 3 dela, meso na 2 dela. Na krompir razbacajte začinjeno meso. Meso nije uprženo i za ovu pripremu ne treba da se prži. Preko mesa složite red krompira. Onda opet razbacajte meso po krompiru, pa završite redjanje redom krompira.
Umutite jaja, po želji možete dodati malo soli i u jaja, recimo 1/2 kašičice. Dodajte mileram, razmutite sa jajima. Sipajte mleka toliko da razredi masu, da se može lepo sipati preko krompira. Razlijte pavlaku umućenu sa jajima preko pripremljene musake. Musaka treba da „pliva“ u pavlaci.
Stavite musaku u rernu da se krčka, posle zapeče, na 200°C oko jedan sat, dok ne porumeni odozgo i dok se krompir ne skuva. Pečenu musaku izvadite iz rerne i ostavite 15-tak minuta da miruje, kako bi se lepo slegla i mogla urednije iseći i servirati. Uz musaku slobodno poslužite kiselo mleko. Uživajte i prijatno!
Komentari 0
ostavi komentar