Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

15. 12. 2023. 00:22 0

"Nežan" kolač, savršen ukus

Tri leće, odnosno "Tri mleka" je kolač koji dolazi iz Latinske Amerike. Veoma podseća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mleka mnogo bogatiji mlečnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama.

Ako ga niste probali, ne oklevajte, lako se sprema, a užitak je neopisiv. Iako je tri leće prevashodno mlečni, vole ga i mnogi kojima mleko nije omiljena namirnice. Preporučuje se za tople letnje dane, u kojima je savršeno osveženje. Nežan sunđerast kolač natopljen hladnim mlekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Testo:

6 jaja (480 kcal)
300 grama šećera (1.200 kcal)
200 g brašna (710 kcal)
200 g griza (666 kcal)
Prašak za pecivo
Prstohvat soli

Preliv:

1 l slatke pavlake (2.950 kcal)
500 ml mleka (325 kcal)
150 grama mleka u prahu (543kcal)
Karamel preliv (300 g, 1.410 kcal za domaći karamel)
Ukupno: 8284 kcal

Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vanil šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kad se dobije čvrsti šam, dodavati jedno po jedno žumance.

Prašak za pecivo, brašno i griz, promešati,i mešajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.

Dobijenu smesu izručiti u četvrtast pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 stepeni Celzijusovih oko 30 minuta odnosno dok testo lepo ne porumeni.

Pečeno testo još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suvu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće.

Umlačiti mleko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mleko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmešati.

Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topao kolač preko mleka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mleka polako preliti ceo kolač. Iako izgleda da je mnogo mleka, ne sekirajte se sve će to kora upiti.

Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel.

Gotov kolač dobro ohladite, isecite na kocke i uživajte u osvežavajućem, laganom kremastom nezaboravnom tri laće zalogaju.

Ipak imajte na umu, koliko god lagano izgledao, mnogo kalorija je u jednom komadu.
Tri leće možete spremati i bez karamela, pa poslužiti posuto svežim voćem poput jagoda, malina, borovnica u nešto laganijem izdanju…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Težak ulov

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati