Savremena žena

Direktno.rs

13. 05. 2022. 09:03 0

Hrana dugovečnih ljudi: Na spisku i omiljeni SLATKIŠ

Istaživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o ishrani sprovedenih tokom poslednje decenije u potrazi za onim koja nudi najbolje šanse za dug i zdrav život. Rezultati su bili više nego očaravajući za sve ljubitelje čokolade, jer bi baš ona biti ta koja će vam produžiti životni vek. 

Ono što je važno napomenuti jeste da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim procentom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti.

Celovite žitarice, mahuke i povrće ključni su deo njihovog plana ishrane dugovečnosti. Orašast plodovi, maslinovo ulje i riba, takođe spadaju u ovaj deo.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. 

- Umesto mršavljenja imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi - kaže dr Longo. 

Unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Mahunarke, celovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana ishrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. Umesto toga, kako dr Longo kaže, "imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi."

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci ishrane podstakli zdravu funkciju ćelija i sprečili gojaznost, dijabetes i rak. Dr Longo i profesorka Rozalin Anderson objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati