Savremena žena

Direktno.rs

07. 05. 2022. 13:00 0

Zašto je zdravije jesti sedeći

U žurbi se svima dogodi da jedu "stojeći", ali upravo zbog te žurbe niko ne razmišlja jesmo li time zadovoljili ili povredili naš stomak, tačnije probavu. Prema rečima gastroenterologa Pejtona Berukima nekoliko se malih promena događa u probavi kada žvaćemo i gutamo dok stojimo.

Brža probava

- Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca gdje je ona potrebna radi probave. Kao rezultat, probava možda neće tako savršeno raditi pa možemo doživeti i nadutost i probleme s probavom – otkriva Berukim.

Berukim dodaje kako se sličan efekt javlja i ako se krećemo odmah nakon jela jer tada dolazi do brže probave i lošije apsorpcije nutrijenata. Ali to nije ništa zbog čega bi se trebalo uzrujavati.

Ako jedemo dok stojimo, verovatno ćemo i brže žvakati i gutati što može dovesti do još nekih posledica. Kako dr Berukim kaže, što brže jedemo, veće su šanse da ćemo progutati i dosta vazduha, a to sve vodi do pojave gasova i nadutosti.

Nedovoljno žvakanje

Brzo ali nedovljno žvakanje i gutanje mogu dovesti do grčeva u stomaku jer je u tom slučaju želucu potrebno više vremena da razgradi i provari hranu. Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete pronaći olakšanje, lekar savetuje da sednete, kad jedete umesto da stojite, i ispratite prolaze li simptomi. Ako jedete dok sedite, vaše iskustvo će biti bolje i više ćete uživati u hrani.

Uživajte u jelu

Kada sedite dok jedete i ostavite sebi vremena da uživate u jelu, možete očekivati nekoliko dobrobiti za vašu probavu. Kako će žvakanje i gutanje hrane u stojećem položaju uzrokovati neke nuspojave, poput neugodnog osećaja u stomaku, male promene mogu poboljšati varenje.

No dr Berukim dodaje i kako će u tom slučaju i naše mentalno zdravlje profitirati. Prema rezultatima studija objavljene u magazinu Journal of Integrative Medicine svesno jedenje održaće simpatički nervni sistem u dominaciji što će pomoći i autonomnom nervnom sistemu da probava funkcioniše kako treba.

Drugim rečima, stres dokazano ometa gastroenterološke mehanizme pa će creva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crevima kada se nađe u problemu. Jasno se može zaključiti da želudac ili creva koja nisu dobro mogu biti u tom stanju jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati