Savremena žena

Direktno.rs

16. 04. 2022. 07:00 0

Zašto telo zadržava vodu: Mogući razlozi i rešenja

Zadržavanje vode, odnosno tečnosti je prekomerno nakupljanje tečnosti u telesnim tkivima, vaskularnom sistemu ili šupljinama u telu. Ljudsko telo u najvećem delu sastoji se od vode koja se nalazi u našoj krvi, kostima, mišićima i organima.

Telu je voda neophodna da bi funkcionisalo, ali nekad se ona može zadržati u prekomernim količinama i to se manifestuje tako što telo izgleda natečeno.

U većini slučajeva, kratkotrajno zadržavanje vode ne predstavlja ozbiljan problem, niti izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, dugoročno zadržavanje vode može prouzrokovati neke štetne nuspojave. Zdravstvena stanja koja mogu biti izazvana nakupljanjem tečnosti za posledicu mogu imati i vrlo ozbiljna stanja kao što su ciroza jetre, zastoj srca, otkazivanje bubrega, preeklampsiju (opasno stanje povezano s trudnoćom).

Ovo su pet glavnih razlog zašto telo zadržava vodu i načini za izbegavanje tog problema.

1. Ishrana

Natrijum, odnosno kuhinjska so, esencijalni je nutrijent koji služi za niz važnih telesnih funkcija, ali potrebne su nam samo male količine. Prečesto hrana koju jedemo sadrži prevelike količine soli, što izaziva zadržavanje tečnosti i debljanje.

Preporuka: Preporučena količina unosa natrijuma iznosi 2300 miligrama ili manje dnevno. To možda zvuči puno, ali reč je o jednoj kašičici soli. Ograničite unos soli korišćenjem alternativa, kao što su začinsko bilje i začini. Kumin, kopar, beli luk, đumbir, origano, luk, kadulja i biber su održivi izbori. Limunov sok, senf i sirće takođe mogu dodati uskus bez korišćenja puno soli.

2. Način života

Dugotrajno sedenje ili stajanje za posledicu može imati zadržavanje vode u telesnom tkivu. Naravno, u oba slučaja dolazi do pojave fizičkih simptoma, uključujući natečene članke i noge.

Preporuka: Važno je održavati cirkulaciju krvi kroz čitavo telo. Ako vaš posao zahteva da celi dan sedite za stolom, uzmite kratke pauze da izađete i malo se krećite. Parkirajte dalje od svoje kuće tako da pre i posle posla odradite lepu šetnju. Koristite stepenice umesto lifta.

Ako ste neaktivni, važno je da shvatite prednosti vežbanja. Ne morate rigorozno da trenirate - pokušajte sa 15 do 30 minuta laganih vežbi tri puta nedeljno.

3. Lekovi

Mnogi lekovi na recept među nuspojavama imaju zadržavanje vode. Tu spadaju antidepresivi, beta-blokatori, lekovi za krvni pritisak, kao i nesteroidni protivupalni lekovi koji se kupuju bez recepta, kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen.

Preporuka: Smanjenje lekova na recept zahteva konsultacije sa lekarom. Poseta lekaru takođe se preporučuje ako primetite prekomerno naticanje od lekova za ublažavanje bolova.

4. Hormoni

Vrlo je uobičajeno da žene tokom perimenopauze i menopauze osete izrazitu nadutost što je često nusprodukt zadržavanja vode, gasova i smanjene proizvodnje žuči ili kombinacije to troje.

Hormoni estrogen i progesteron igraju značajnu ulogu u zadržavanju tečnosti.

Do zadržavanja vode može doći kada je nivo estrogena previsok ili kada je nivo progesterona prenizak. Hormonska neravnoteža je razlog zašto je zadržavanje tečnosti vrlo često tokom predmenstrualne faze.

Preporuka: Pre svega obratite pažnju na ishranu i izbacite ili smanjite namirnice koje iazazivaju nadutost i gasove. Ako to ne reši problem, možda će biti potrebno da se uradi test za alergije i intoleranciju na hranu. U retkim slučajevima može biti potrebna hormonska nadomesna terapija pod nadzorom ginekologa.

5. Problemi sa srcem

Zadržavanje tečnosti prouzrokovano problemima sa srcem može se manifestovati u obliku naticanja nogu i stomaka. Ne treba paničiti i zaključivati unapred već je vžno obratiti se lekaru za detaljnije ispitivanje. Uobičajeni simptomi zatajenja srca uključuju vrtoglavicu, umor, ubrzan rad srca, slabost i otežano disanje.

Preporuka: Odmah se obratite lekaru. Rizik od zastoja srca povećava se što se duže odlaže medicinska intervencija. Lekar može obaviti jedno ili više ispitivanja, uključujući nalaze krvi, rendgenski snimak grudnog koša, elektrokardiogram (EKG), kompjuterizovanu tomografiju (CT) srca i/ili magnetnu rezonancu srca (MRI).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati