Savremena žena

Direktno.rs

21. 03. 2022. 06:00 0

Štiti jetru, želudac, creva, bubrege: Crni susam

Seme susama je jedno od najupotrebljavanijih semena u ljudskoj istoriji. Susamovo ulje upotrebljava se za pripremu kuvanih obroka i salata, kao i za proizvodnju margarina. Samo seme se koristi kao dodatak ishrani, u raznim jelima, poslasticama i pekarskim proizvodima. Nama je najpoznatiji beli susam, koji dobija vrlo bogatu aromu kada ga propržimo, a postoje još i braon i crni susam.

Prema istraživanjima, crni susam je još bolji i korisniji za naše zdravlje od običnog belog susama. Sadrži još veću koncentraciju korisnih hranljivih sastojaka i izuzetno je koristan za naš organizam. Crni susam se takođe može koristiti u ishrani, baš kao i druge varijante semenki.

Lekoviti susam

Seme susama je bogato bakrom i manganom, kao i gvožđem, kalcijumom, vitaminima A, E, B1 i B6, te cinkom i dijetalnim vlaknima. Susam sadrži i biljne smole koje mu daju karakterističan miris, kao i dva veoma važna sastojka iz grupe lignana, a to su sezamin i sezamolin. Jedna od najznačajnijih strana susamovog semena je to što obiluje fitosterolom, sastojkom koji po hemijskom sastavu podseća na holesterol i baš zbog toga deluje na redukovanje njegovog nivoa u krvi, te je vrlo koristan u prevenciji karcinoma.

Prednosti crnog susama

Crni susam ima visoku koncentraciju biljnih masti i sadrži i do 60 procenata više kalcijuma od oljuštenog belog susama, koji najčešće koristimo. Seme crnog susama ima jači ukus i izuzetan je izvor bakra, cinka i magnezijuma. Bogat je antioksidansima, lignanima sezaminom i sezamolinom i masnim kiselinama. Crni susam sadrži i veći udeo gvožđa nego običan susam.

Semenke crnog susama su cele, neoljuštene semenke susama, a o njegovim prednostima nad običnim susamom posvedočio je japanski naučnik Kikuči, profesor laboratorije za ishranu u Cukubi, ističući njegovu efikasnost u lečenju bubrega i jetre. Od crnog susama se najčešće priprema bogato ulje, a koristi se najviše u kuhinji i medicini Dalekog Istoka.

Za šta je dobar crni susam?

Naučne studije su pokazale da je seme susama izuzetno delotvorno protiv upala izazvanih reumom i artritisom. Odličan je i kao antioksidans i čistač organa za varenje, te se preporučuje čak i osobama sa osetljivim stomacima, kojima malo teže pada. Susam i proizvodi od susama štite i jetru, želudac, creva, bubrege i bešiku, a dobri su i za primenu kod osteoporoze, karijesa i slabe kose.

Susam je odličan za ublažavanje simtoma menopauze, zato što sadrži pomenute lignine, koji se u organizmu pretvaraju u materije slične hormonima. Zbog toga su odlični kao zaštita od tumora koji su povezani sa hormonima, poput karcinoma dojke, ali i drugih hormonskih tegoba, kao što su one koje se javljauju u menopauzi.

Recepti sa crnim susamom

Crni susam, kao i običan, može da se koristi na razne načine i od njega se mogu praviti razne ukusne poslastice, umaci, namazi i jela. Može da se koristi kao dodatak jelu, koji daje specifičnu aromu i izuzetnu hranljivost.

Namaz od crnog susama - Za pripremu putera od crnog susama je potrebna jedna šoljica crnog susama, četvrt šoljice ulja kanole i jedna kašičica soka od limuna. Semenke susama je najpre potrebno prepeći, na papiru za pečenje u limu, u trajanju oko sedam do devet minuta. Pečene semenke izvaditi iz rerne i ohladiti par minuta, a potom ih dobro izmiksati u blenderu. Za to vreme dodati i ulje i limunov sok. Sve sastojke miksati dok se ne dobije fina homogena smesa, koje se može upotrebljavati kao ukusan i hranljiv namaz za tost.

Krekeri sa crnim i belim susamom - Za ovaj recept je potrebna jedna šolja belog pšeničnog brašna, 135 gr brašna od celog zrna, 2 kašike belog i 2 kašike crnog susama, 1 kašika sitno seckanog origana, četvrt šolje maslinovog ulja, 1 kašičica susamovog ulja, 1 kašičica soli i pola šolje vode. Sve suve sastojke pomešati, pa dodati ostale sastojke i dobro umesiti da se dobije fino, kompaktno testo. Testo podeliti na četiri dela, razvući tanko poput papira i rezati pravougaonike. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, oko petnaestak do dvadeset minuta. Ohlađeni krekeri mogu da stoje nekoliko nedelja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati