Savremena žena
20. 03. 2022. 07:00 0
Kako ishranom kontrolisati holesterol? 13 saveta
Uzroci povišenog holesterola u krvi mogu biti brojni - na primer konzumiranje previše hrane s visokim udjelom holesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog holesterola.
Prekomerna telesna masa i gojaznost takođe mogu povećati vaš rizik. Ostali faktori načina života koji mogu doprineti visokom holesterolu su neaktivnost i pušenje.
Vaša genetika takođe da utiče na vaše šanse za razvoj visokog holesterola. Geni se prenose s roditelja na decu. Geni određuju vašem telu kako da obrađuje holesterol i masti. Ako vaši roditelji imaju visok holesterol, možda ste i vi izloženi većem riziku da ga imate. Druga zdravstvena stanja, kao što su dijabetes i hipotireoza, takođe mogu povećati rizik od razvoja visokog holesterola i sa tim povezanih komplikacija. Sledećih 13 saveta mogu vam pomoći da niivo holesterola držite pod kontrolom.
1. Uvrstite u prehranu laneno seme. Semenke lana kao deo ishrane sa smanjenim udelom masti povoljno utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti kod bolesnika s povišenim nivoom holesterola.
2. Potrebno je ograničiti unos zasićenih i trans masti i holesterola putem namirnica životinjskog porekla.
3. Pre pripreme živine kožicu treba ukloniti jer sadrži značajne količine holesterola.
4. Ograničite unos jaja, džigerice, bubrega i mozga. Ove namirnice izuzetno su bogate holesterolom.
5. Nedeljno ne konzumirajte više od 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela.
6. Pileću, goveđu i druge mesne supe pre konzumacije ohladite u frižideru dok masnoća ne postane kruta i digne se na površinu pa je potom uklonite kašikom.
7. Pre pripreme crvenog mesa poželjno je ukloniti sve vidljive masnoće ako se već konzumira, ali prednost ipak dajte nemasnom belom mesu.
8. Uvek birajte mleko i mlečne proizvode s niskim udelom mlečne masti.
9. Kada kuvate testeninu izbegavajte dodavanje ulja, pri kuvanju pirinča izbegavajte dodavanje maslaca ili margarina, kada kuvate pire-krompir izbegavajte dodavanje maslaca i punomasnog mleka.
10. Pri dodavanju masnoća jelu, prednost dajte maslinovom, ulju od repice i suncokretovom ulju.
11. Vaš dnevni unos holesterola ne bi trebao da pređe 300 mg ili čak 200 mg (ako je nivo holesterola izrazito povišen).
12. Izbegavajte hranu koja je pržena i pohovana, bolje je da je pripremate kuvanjem ili pečenjem u rerni.
13. Brza hrana i pekarski proizvodi sadrže trans masti koje povećavaju nivo “lošeg” LDL holesterola i spuštaju nivo “dobrog” HDL holesterola.
Komentari 0
ostavi komentar