Savremena žena
29. 01. 2022. 09:03 1
5 prednosti kiselog kupusa: Poboljšava probavu, čuva srce...
Kiseli kupus je povrće koje ima mnoge pogovornosti za zdravlje našeg organizma. Izdvajamo vam čak pet prednosti kiselog kupusa.
Probava
Kiseli kupus u sebi sadrži probiotike, pa poboljšava probavu i brani organizam od bakterija. On jača imuni sistem i štiti od infekcija. Kiseli kupus je naorčito pogodan za osobe sa kronovom bolešću.
Ako ga redovno konzumirate sprečićete infekcije mokraćnih puteva. Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.
Mršavljenje
Sadrži malo kalorija i pun je vlakana, pa se preporučuje osobama koje žele da izgube koji kilogram. Samim tim što ima malo kalorija, pogodan je za sve koji žele da smršaju.
Smanjuje rizik od raka
Kako je kiseli kupus antioksidanas, on pomaže u sprečavanju rasta ćerlija koje su odgovorne za nastanak tumora. Prema nekom istraživanju, kiselu kupus smanjuje rizik od pojave raka dojke.
Čuva srce
Kako je kupus pun vlakana i antioksidanasa, on snižava holesterol. Osim toga, kiseli kupus je jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Vitamin K2 smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja.
Jača kosti
Kako je kupus riznica vitamina K2, pa dorprinose jačanju kostiju. Žene koje su postmenopauzi, a uzimale su redovno K2, imale su šansu da smanje gubitak gustine kostiju.
Vitamin K2 zaslužan je za to što dolazi do smanjenja preloma kičme i kuka.
Komentari 1
ostavi komentar