Savremena žena
22. 11. 2021. 06:00 2
Zašto bi trebalo da više jedemo urme?
Smatra se da urme potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Urme su hiljadama godina bile osnovna hrana Bliskog Istoka. Slatkog su ukusa, pa su idealna zamena slatkišima. Međutim, pored toga nude brojne zdravstvene prednosti.
Urme su nazvane i "slatkišima prirode" jer su odlična zamena za beli šećer.
Kalijum
Urme imaju 20 procenata preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Kalijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.
Urme sadrže vlakna
Urme sadrže vlakna koja su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva.
Magnezijum i bakar
Magnezijum reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. To je takođe ključno za sintezu proteina u telu. Doprinose i apsorpciji gvožđa.
Urma sadrži oko 18 procenata bakra, što pomaže da naše telo dobije dovoljno gvožđa. Bakar je neophodan za ljudsko telo jer doprinosi apsorpciji gvožđa, a zajedno ovi minerali funkcionišu kako bi omogućili telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže našim telima da održe zdrave kosti, krvne sudove, nerve i imunološku funkciju.
Antioksidansi
Antioksidansi pomažu u eliminaciji radikala iz ćelija i smanjuju štetu uzrokovanu oksidacijom. Ishrana bogata antioksidansima takođe može da smanji rizik od srčanih bolesti.
Izvor vitamina B
Urme sadrže vitamin B6, koji pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Vitamin B6 u telu funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina.
Komentari 2
ostavi komentar