Savremena žena

Direktno.rs

22. 11. 2021. 06:00 2

Zašto bi trebalo da više jedemo urme?

Smatra se da urme potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Urme su hiljadama godina bile osnovna hrana Bliskog Istoka. Slatkog su ukusa, pa su idealna zamena slatkišima. Međutim, pored toga nude brojne zdravstvene prednosti.

Urme su nazvane i "slatkišima prirode" jer su odlična zamena za beli šećer.

Kalijum

Urme imaju 20 procenata preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Kalijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Urme sadrže vlakna

Urme sadrže vlakna koja su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva.

Magnezijum i bakar

Magnezijum reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. To je takođe ključno za sintezu proteina u telu. Doprinose i apsorpciji gvožđa.

Urma sadrži oko 18 procenata bakra, što pomaže da naše telo dobije dovoljno gvožđa. Bakar je neophodan za ljudsko telo jer doprinosi apsorpciji gvožđa, a zajedno ovi minerali funkcionišu kako bi omogućili telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže našim telima da održe zdrave kosti, krvne sudove, nerve i imunološku funkciju.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu u eliminaciji radikala iz ćelija i smanjuju štetu uzrokovanu oksidacijom. Ishrana bogata antioksidansima takođe može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Izvor vitamina B

Urme sadrže vitamin B6, koji pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Vitamin B6 u telu funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati