Savremena žena

Direktno.rs

15. 11. 2021. 06:00 0

Namirnice koje pomažu u smirivanju psorijaze

Osobe koje boluju od psorijaze znaju koliko ova hronična automiuna bolest ume da bude uporna, dosadna i teška. S dolaskom hladnijeg vremena psorijatičari se suočavaju sa dodatnim problemom - njihova ionako suva koža postaje dodatno isušena, crveni pečati postaju vidljiviji, kožne promene se više ljuspaju, a neretko su i praćene svrabom. Pored upotrebe lokalne terapije u vidu krema i masti, kao i redovnog izlaganja suncu, i hrana može da bude saveznik u ublažavanju ovih promena na koži.

Iako do sada nije naučno dokazano da bi promena ishrane mogla da igra ulogu u saniranju psorijaze, isključivanje pojedinih namirnica može da bude od pomoći u ublažavanju promena na koži.

Na toj listi nalaze se proizvodi od belog brašna (zbog prisustva glutena koji može da bude krivac za pojavu upalnih procesa u organizmu), velebilje u koje spadaju paradajz, plavi patlidžan, paprika i krompir, ali i alkohol i cigarete.

S druge strane, neke namirnice mogu da pomognu u ublažavanju psorijatičnih promena. To su:

1. Riba

Losos, tuna i skuša bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje i lepotu kože.

2. Orasi i semenke

Kao i riba, i orašasti plodovi i semenke poput nepečenog suncokreta ili sirovih semenki bundeve obezbeđuju korisne masnoće koje ublažavaju upale.

Vodite računa da ne preterate u količini, jer su i orasi, kao i semenke, veoma kalorični.

3. Čia semenke

Poslednjih godina veoma su popularne u Srbiji, ali prvenstveno kao namirnica koja može da bude dobar saveznik u gubitku viška kilograma.

Pored toga što sadrže veliku količinu kalcijuma, čia semenke su dobar izvor masnoća koje naš organizam lako usvaja i samim tim ublažava inflamatorni proces.

4. Laneno ulje

Ovo ulje ima protivupalno dejstvo, pospešuje kardiovaskularno zdravlje, pomaže u održavanju normalnog funkcionisanja digestivnog trakta i izvanredno je za lepotu i zdravlje kože, kose i noktiju.

Jedna do dve supene kašike hladno ceđenog lanenog ulja mogu da pomognu u ublažavanju crvenih pečata koji su čest pratilac psorijaze.

5. Kelj i prokelj

Zeleno lisnato povrće ima malo kalorija, puno je fitonutrijenata i odlično čisti jetru.

Kelj i prokelj skuvani na pari doprineće zdravlju jetre, posebno ako ih jedete prelivene lanenim uljem.

6. Borovnice

Ovo sitno bobičasto voće je pravi rudnik zdravlja. Pored toga što povoljno utiču na regulaciju nivoa šećera u krvi, borovnice su krcate fitonutrijentima koji, opet, povoljno deluju na zdravlje i lepotu kože.

Pomešajte ih sa bananom, napravite smuti i tako započnite dan.

7. Bundeva

Predivna narandžasta boja bundeve potiče od karotenoida, jedinjenja koje povoljno utiče na zdravlje kože.

Ukoliko možete, dok traje sezona bundeva jedite ih svakodnevno, najbolje u sirovom obliku ili pečene u rerni. Ako ih pospete cimetom, biće ukusnije.

I potaž od bundeve je dobro rešenje, jer je pun vlakana, a možete ga posuti sirovim semenkama bundeve i tako zadati "dupli udarac" crvenim pečatima na koži.

Naravno, pažljiv odabir hrane je samo jedan od načina za ublažavanje psorijatičnih promena. Ukoliko imate dijagnostikovanu ovu bolest, obavezno se konsultujte sa dermatologom pre nego što promenite režim ishrane.

Takođe, odličan način da pratite šta vašoj koži prija jeste da vodite dnevnik ishrane i da na 14 dana isključite namirnice koje su vam sumnjive. Na toj listi često se nalaze sirevi (posebno prezreli), čokolada, gazirani napici, pekarski proizvodi, margarin...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati