Savremena žena

Direktno.rs

24. 10. 2021. 07:00 1

5 razloga zbog kojih je doručak najvažniji

U gotovo svakom domu jutro je najužurbaniji deo dana, i kada vam vreme leti pred očima, fokusirani ste samo na ono najvažnije. Spremate se za posao, na pameti vam je samo da li ste sve stavili u torbu i grčevito držite jutarnju šoljicu kafe.

Postoje naučno dokazani, valjani razlozi zašto bi doručak trebalo da dobije svoje mesto na listi jutarnjih prioriteta!
Sledi pet razloga zašto je doručak zaista najvažniji obrok u danu i kakve prednosti ima za vaše zdravlje:

1. Doručak pomaže da se bolje koncentrišete

Postoji razlog zašto mnoge škole nude opciju doručka za svoje učenike. Nutricionisti su se davno složili da je jutarnji obrok od ključnog značaja za koncentraciju i učenje, bez obzira na godine. Kad se probudite, nivo šećera u krvi jako je nizak, a doručak koji nudi optimalnu količinu žitarica celog zrna, proteina i namirnica bogatih vlaknima i te kako je potreban našem mozgu za izvođenje normalnih funkcija.

2. Važan je za zdravlje srca

Navika preskakanja doručka naučno dokazano povezana je s nastankom bolesti srca, tačnije povećanjem rizika od srčanog udara za 27 odsto.

3. Konzumiranjem proteina ujutro imate manju želju za brzom hranom

Doručak će vas držati sitim i zadovoljnim tokom celog jutra, ali doručak bogat proteinima produžiće ove prednosti na ceo dan. Odlučite se za jaja, jogurt i meso i tako ćete smanjiti želju za grickalicama preko dana. Zdrav doručak znači zdravije izbore tokom dana.

4. Doručak potencira aktivniji stil života

Ljudi koji doručkuju jednostavno imaju više fizičke energije, zbog čega prirodno vode aktivniji život jer mozak dobija signale o količini novodobijene energije.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa

Veza između preskakanja doručka i razvijanja dijabetesa pomenuta je u mnogim istraživanjima. Doručak je važan zbog regulisanja apetita kroz dan. Ako ga preskačete, tokom nekog vremena ovaj uzorak može dovesti do osetljivosti insulina, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati