Savremena žena

Direktno.rs

25. 10. 2021. 06:59 0

Na koje zdravstvene probleme ukazuju hladne ruke

Kada je temperatura vazduha niska, normalno je i da nam ruke budu hladne. Međutim, ako su nam ruke stalno ledene i nikako ne možemo da ih zagrejemo, problem može da bude loša cirkulacija, ali i druge brojne ozbiljne bolesti. Promena boje kože ruku i trnci su obavezan signal da posetite lekara.

Ovo su najčešći zdravstveni problemi na koje ukazuju hladne ruke:

Anemija

Ako osećate malaksalost, umor, glavobolju, a ruke su vam hronično hladno možda imate nedostatak gvožđa u krvi.

Štitna žlezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a to rezultira hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće.

Dijabetes

Trenjenje u dlanovima i stopalima i hladnoća mogu da budu prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, i zato je praćen ovim pojavama.

Stres

Kada smo pod stresom skače nam adrenalin koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Lupus

Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistemski eritemski lupus zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva te drugih tkiva i organa.

Razloga može biti mnogo. Lekari preporučuju pre svega da se odreknete loših navika, poput pušenja i da počnite da se bavite sportom, kao i da redovno pratite nivo krvnog pritiska i holesterola.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati