Savremena žena

Direktno.rs

17. 10. 2021. 13:20 0

Oteklo joj je lice, a onda je počela borba za život

Zulema Rubio (24) je preživela 14-časovnu operaciju sarkoma i lečenje hemoterapijom i zračenjem. Njen tumor se povukao i danas ohrabruje ljude da ne zanemaruju neobične simptome.

Mlada devojka iz Nju Džersija, SAD, koja je nedavno diplomirala pravo i postala asistent u advokatskoj kancelariji, suočila se sa neobičnim simptomima i ozbiljnom bolešću u aprilu 2020. Kako i sama kaže lice joj je nateklo, bila je uverena da je to povezano sa viškom soli u njenoj ishrani i premalo vežbanja tokom pandemije, ali kada su joj se limfni čvorovi povećali i bili bolni na dodir, otišla je u hitnu pomoć. Doktori su je potom brzo uputili u Medicinski centar Univerziteta Hakensak.

Lekari su tamo otkrili njen tumor. U početku su mislili da ima limfom, ali u julu joj je dijagnostikovan intimni sarkom, retko maligno oboljenje. Zulemino stanje uticalo je na krv koja je tekla sa lica i mozga do srca.

Iako ju je lečio dr Andru Pecora, koji radi u Centru za rak na spomenutom Univerzitetu kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija i koštane srži - kaže da njena prva prognoza nije bila dobra.

- Kad sam upoznao Zulemu, plašio sam se za nju. Bila je to lepa, mlada žena sa otečenim venama i licem. Kad sam došao do njene prave dijagnoze, znao sam da su šanse da joj pomognem veoma ograničene - dodaje dr Pecora.

Naime, pokazalo se da je rak lociran u Zuleminoj gornjoj šupljoj veni, velikoj veni u gornjem delu tela, koja nosi krv iz glave, vrata, gornjeg dela grudi i ruku do srca.

Doktor Pecora, zajedno sa timom lekara specijalizovanih za ovakvu operaciju, lečio je devojku vrlo agresivnim planom lečenja. Zulema je morala ide na hemoterapiju, imunoterapiju, a zatim dnevno zračenje tokom šest nedelja.

- Bila sam u bolnici na trajnoj hemoterapiji, 24 sata, tačno četiri dana zaredom, svake dve nedelje - priča Zulema o lečenju.

Nakon toga je usledila komplikovana 14-časovna operacija, gde su lekari morali da uklone deo gornje šuplje vene i stave "cevi" kako bi omogućili protok krvi.

- Ušla sam u operacionu salu 24. marta 2021. godine i izašla 14 sati kasnije. Doktori su prva četiri sata smišljali šta bi uopšte mogli da učine - kaže devojka.

Dodaje da nisu samo oni bili pod stresom - njena majka, Monika Džaso, sve vreme je pratila zdravstveno stanje svoje ćerke. Nažalost, zbog pandemije nije mogla da bude kraj nje u bolnici kada joj je bila najpotrebnija. 

- Nakon četiri sata operacije, lekari su me pozvali iz bolnice i rekli da su spremni da pokušaju nešto - rekla je majka, a sledeća vest je bila da su uspeli da uklone tumor i da veruju da će Zulema biti dobro.

Kada je čula ove vesti, Monika je pala da kolena i počela da plače od radosti.

- Operacija je bila veoma komplikovana. Koristili smo sve alate i bez veštine celog tima koji je učestvovao u lečenju, Zulema ne bi bilo ovde - kaže dr Pecora.

Znanje i tehničke veštine koje su lekari zajedno sa medicinskim sestrama i radioterapeutima uneli u lečenje bili su magična kombinacija.

Devojka danas govori o svom iskustvu na društvenim mrežama kako bi apelovala na mlade da reaguju na vreme ako uoče nešto čudno na svom telu, piše "Daily Mail".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati