Savremena žena

Direktno.rs

07. 08. 2021. 09:12 0

Hladan tuš koristan za zdravlje, čak i protiv stresa

Temperatura je sve veća, a mnogi ljudi traže načine da se rashlade. Postoji li bolji način da se osvežimo od hladnog tuširanja?

Tuširanje hladnom vodom je brz i jednostavan način da se očistite i rashladite, a postoje i brojne druge prednosti hladnog tuša.Hladni tuševi pomažu u održavanju jakog imunološkog sistema. Istraživanja pokazuju da svakodnevno tuširanje hladnom vodom pomaže u povećanju belih krvnih zrnaca u telu. Bele krvne stanice pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Osim toga, tuširanje hladnom vodom može povećati proizvodnju smeđe masti, koja se na kraju pretvara u energiju. Ako želite zdraviji način života, hladan tuš je izvrstan dodatak dobro uravnoteženoj ishrani i redovnoj rutini treninga.

Ako se borite sa stresnim mislima, mogli biste razmisliti o hladnom tuširanju. Anksioznost i depresija su česta briga, pogotovo u današnje vreme. Srećom, hladan tuš je odličan način da smanjite anksioznost i depresiju. Tuširanje hladnom vodom, pet do 10 minuta, nekoliko puta sedmično, smatra se korisnim za mentalno zdravlje.
Hladan tuš će vam pomoći da povećate endorfine - hormone sreće, te da smanjite nivo kortizola - hormona koji izaziva stres. Ovako ćete povećati osećaj sreće i pozitivnosti.

Kad smo već kod stresa, hladan tuš može vam ublažiti i bol u mišićima koji osećate nakon iscrpljujućeg treninga. Upravo zbog toga toliko puno sportista preferira ledene kupke za oporavak.

Osim što vam može pomoći da upravljate stresom i anksioznošću, hladna voda vam takođe pomaže da pokrenete mozak i da povećate fokus i nivo energije. Hladan tuš će vam biti koristan ako se fokusirate na vašu listu obaveza. Ovo će vam dati energiju tokom celog dana, obzirom da hladna voda stimuliše mozak.

Želite raskošnu kosu i blistavu kožu? Možda je vreme za hladan tuš. Ovakva vrsta tuširanja će vam pomoći da čuvate prirodna ulja na koži. Kada se tuširate vrućom vodom, moguće je da skinete prirodna ulja s vaše kože i isušite je. Hladan tuš će vam pomoći da smanjite natečenost, oticanje i upalu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati