Savremena žena
05. 07. 2021. 13:34 1
Hleb i mleko nas najviše truju?! Dr Kamenov objasnio zašto
Profesor dr Borislav Kamenov, imunolog, objasnio je kako otrovi iz hrane prolaze u creva, ruše imunitet i izazivaju bolesti.
Zdrava ishrana je važna za jak imunitet, ali i održavanje ravnoteže u organizmu koja bi, ako se naruši, dovela do bolesti.
Profesor doktor Borislav Kamenov pričao je o vitaminu D i rekao da je važno uneti ga na prirodan način tokom letnjih dana, kada može da se sintetiše u koži prilikom opreznog izlaganja Suncu. Međutim, podvukao je jednu mnogo važniju stvar!
- Nema svako nedostatak vitamina D, oni koji imaju dobar metabolizam i ne truju se hranom, imaju ispravno stanje organizma, teško će upasti u niske vrednosti - rekao je on.
Profesor je zatim zabrinuo sve objašnjenjem na šta tačno misli kada kaže "trovanje hranom".
- Trovanje je jedna kompleksna stvar, ona zavisi od namirnica, ali i individualnosti našeg organizma. Neki ljudi neke namirnice jednostavno ne podnose, a najčešće su to mleko i hleb - rekao je on za TV Pink.
Prema njegovim rečima, veliki broj ljudi ne može da podnese kravlje mleko.
- Ogroman broj ljudi, ja bih čak rekao oko 50 odsto, ima intoleranciju na kazein i to dovodi do polaganog oštećenja creva. Kada su creva oštećena, kroz njih razni toksini prolaze dalje u organizam i krvotok, izazivajući reakciju od koje može nastati čitav niz bolesti - rekao je dr Kamenov.
Kada je u pitanju hleb, profesor Kamenov je objasnio zašto su žitarice nekvalitetne.
- Mnogi misle da je samo gluten problem, ali nije. Tu su i lektini i druge manje poznate supstance. Problem modernih žitarica, u kojima se gleda da prinos bude što veći, doveo je do toga da onaj "stari" kvalitet nestane. I mi zbog toga sada imamo sve češće probleme kao što su nadimanje ili gasovi. Ljudi kažu, pojedu parče hleba, kao da imaju kamen u stomaku, to je to - rekao je on.
Komentari 1
ostavi komentar