Savremena žena

Direktno.rs

04. 07. 2021. 06:54 1

Kako suvo grožđe pomaže zdravlju?

Suvo grožđe je zapravo grožđe koje se sušilo na suncu ili u sušilici za hranu. Često se dodaje salatama, ovsenoj kaši, jogurtu ili žitaricama. Možete ga dodati u čokoladu, kolače, hleb ili mafine.

Iako je sitno, suvo grožđe je puno vlakana, vitamina i minerala. Prirodno je slatko i bogato šećerom i kalorijama, pa je korisno za zdravlje kada se jede umereno. Pomaže probavi, zdravlju kostiju i povećava nivo gvožđa u krvi.

Dakle, sledeći put kada budete hteli da pojedete nešto slatko, razmislite o grickanju nekoliko zrna suvog grožđa. Vaše telo će vam biti zahvalno na više načina.

Hranjivi sastojci

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre grickanje suvog grožđa. Naime, ono je puno kalorija i šećera, pa se često naziva prirodnim slatkišem. Visok nivo kalorija i šećera su tipični za sušeno voće i zato je potrebno biti pažljiviji pri unosu ovog voća. Za sportiste, suvo grožđe je odlična alternativa za sportske gelove i grickalice. Ovo je brz izvor potrebnih ugljenih hidrata i može da vam pomogne da poboljšate performanse.

Vlakna

Suvo grožđe je takođe puno vlakna koja su korisna za probavu i zdravlje creva. Grickanje suvog grožđa će vam pomoći da izbegnete zatvor i konstipaciju. Takođe, vlakna će vam pružiti osećaj sitosti, zbog čega ćete imati manje žudnje za nezdravom hranom.


Gvožđe

Suvo grožđa je odličan izvor gvožđa koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže u prenosu kiseonika do ćelija vašeg tela. Potrebno je jesti dovoljno gvožđa kako biste izbegli anemiju.

Kalcijum

Suvo grožđe je prepuno kalcijuma, koji je esencijalni nutrijent za zdrave kosti i zube. Kalcijum smanjuje rizik od osteoporoze.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati