Savremena žena

Direktno.rs

23. 06. 2021. 09:20 0

Kako ekstremna toplota otežava rad srca

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u Evropi. Ono što zabrinjava je šta su nagli nadolazeći temperaturni skokovi, promene vremena, pritiska vazduha, velike vrućine i hladnoće, razdoblja koja su najrizičnija za srčane bolesnike.

Ekstremna toplota otežava rad srca i može uticati na povećanje rizika od srčanog udara. Trend porasta temperature u letnjim mesecima može predstavljati problem kod stanja kao što su fibrilacija atrija, srčane aritmije, ali i uopšteno kod drugih bolesti srca. Osim redovnog merenja krvnog pritiska kućnim aparatom, evo šta sve možete učiniti za svoje zdravlje.

Zašto je letnja vrućina faktor rizika

Usled vrućine dolazi do širenja krvnih sudova što pomaže otpuštanju toplote iz tela, ali dovodi i do pada krvnog pritiska. U slučaju da izostane adekvatna rehidracija može doći do nastanka nesvestice.

Ukoliko je visoka temperatura udružena sa visokim nivoom vlage u vazduhu, znoj neće isparavati što smanjuje mogućnost prirodne regulacije temperature tela. Znojenjem gubimo tečnost i elektrolite što može kod pojačanog znojenja uz neadekvatnu nadoknadu dovesti do dehidracije uz smanjenje cirkulatornog volumena i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, moždani udar ili infarkt srca.Držite se saveta lekara

Opšte smernice uključuju rashlađivanje tela i unos dovoljne količine tečnosti. Ne treba čekati da se pojavi osećaj žeđi već treba rehidrirati telo običnom vodom. Važno je izbegavati sokove ili napitke s kofeinom. Takođe, tečnost ne bi trebala da bude jako hladna. Preporučuje se jesti manje i češće obroke kao i tuširanje prema potrebi mlakom vodom.

Izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10 do 17 časova je već dobro poznato pravilo zaštite od vrućine. Visoka temperatura u kombinaciji sa dehidracijom može dovesti do razvoja komplikacija ili do naglog pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba. Izbegavanje većih telesnih napora i poštovanje potreba tela za odmorom kada je napolju vruće takođe je važna mera.

Budući da zajedno sa vrućinom kreće i sezona korištenja klima-uređaja nije naodmet znati: razlika između temperatura prostorije i vazduha napolju ne sme biti veća od sedam stepeni, a kod planiranog izlaska napolje potrebno je postupno prilagođavanje.

Merite pritisak redovno

Redovno merenje krvnog priotiska jednostavna je i efikasna metoda važna za rano detektovanje hipertenzije i sprečavanje nastanka komplikacija. Važno je voditi dnevnik samokontrole krvnog pritiska kako bi lekar mogao da proceni stanje i učinak propisane terapije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati