Savremena žena

Direktno.rs

12. 06. 2021. 11:18 0

Namirnicu lošu po zdravlje jedemo svakodnevno

Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti.

Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na insulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Johns Hopkins Medicine.

Iako je vežbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša ishrana takođe igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate celovitom hranom, možete sprečiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na trbuhu je beli hleb.

Kako je beli hleb povezan sa salom na stomaku?

U jednoj studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dve godine su pratili prehrambene navike 459 sredovečnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku hranu "od mesa i krompira" dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomernije raspoređena po celom telu. S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu belog hleba i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.

U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da konzumiranje manje belog hleba, kao i mediteranska ishrana mogu pomoći da se smanje kilogrami i masnoća na stomaku.

Zašto beli hleb prouzrokuje masnoće na stomaku?

Studije koje povezuju beli hleb s masnoćom na stomaku mogu da pokažu da postoji veza između konzumacije belog hleba i masti na trbuhu, ali ne i zašto beli hleb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, beli hleb ima puno kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, beli hleb klasifikovan je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom. Hrana s visokim udelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje.

Drugi način na koji beli hleb može prouzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što podstiče oslobađanje insulina u telu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i verojatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je beli hleb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku , ali to ne znači da hleb kompletno morate izbaciti. Integralni hleb s puno vlakana zapravo je povezan s manje trbušnog sala kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati