Savremena žena

Direktno.rs

15. 04. 2021. 07:02 1

Dosadne su i ružne: Kako sprečiti urastanje dlačica?

Ukoliko muku mučite s uraslim dlačicama, možda se nakon ovih saveta konačno rešite ovog problema koji mori većinu žena, ali i mnoge muškarce.

Urasla dlaka je ona koja kreće da raste ispod vaše kože, pa se zaglavi umesto da izađe iz pora kako bi to po pravilu trebalo da se odigra. Najčešći razlog uraslih dlačica je brijanje na suvo ili čupkanje pincetom, a posledica su bolne upale i crvene bubuljice.

Muškarci se s ovim problemom susreću posle brijanja vrata, a žene posle depilacije bikini zone i nogu.

Srećom, postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da se rešite ove tegobe. Prvo i osnovno - nemojte ih stiskati ili čupkati. Urasle dlačice i bubuljice koje se od njih stvaraju obično nestanu s vremenom same od sebe, ali postoji nekoliko rešenja koja vam mogu pomoći da ubrzate proces.

Urastanje dlačica možete sprečiti nežnim pilingom. Vlažnom krpom izmasirajte kožu kružnim pokretima, čime ćete osloboditi dlačice, a zatim nanesite kremu za smirivanje iziritirane kože. Takođe možete sami napraviti nežni piling, koristeći sastojke koje imate kod kuće, poput šećera ili sode bikarbone. Izaberite jedan od ova dva sastojka i pomešajte ga s maslinovim uljem ili medom. Ostali dostupni sastojci koji leče urasle dlačice i smanjuju oticanje su led, ulje čajevca, aloe vera i jabukovo sirće.Ako je problem uraslih dlačica ozbiljniji i ne možete da ga rešite sami, potražite pomoć lekara. Dermatolog će vam propisati kremu za jačanje folikula dlake, poput retinoida ili će vam prepisati antibiotik ako postoji opasnost od infekcije. Takođe može sterilnim instrumentima ukloniti urasle dlačice, a u ozbiljnijim situacijama ponuditi hirurško uklanjanje urasle dlake.

Nemojte zaboraviti da je u ovom slučaju ključna prevencija. Sprečavanje uraslih dlačica počinje pravilnom rutinom brijanja, koja podrazumeva navlaživanje i zagrevanje kože prije brijanja, upotrebom gelova za brijanje i oštrih brijača. Odmah nakon brijanja na kožu je potrebno naneti hidratantnu kremu kako bi ona bila meka i kako bi oštre dlačice lakše mogle da prodru van kože.

Ako često imate problem s uraslim dlačicama, možda je problem u brijaču koju koristite. Brijači s jednim žiletom su bolja opcija jer oni s više žileta režu bliže koži i time povećavaju verovatnoću urastanja dlaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati