Savremena žena

Direktno.rs

13. 04. 2021. 10:28 0

Četiri stvari koje su zajedničke svim dobrim dijetama

Iako zagovornici različitih dijeta vole da tvrde kako se njihovi planovi ishrane razlikuju od drugih, istina je da, recimo, zdrava veganska ishrana i Paleo dijeta ustvari imaju mnogo toga zajedničkog, kao i druge dobre dijete.

Kako možete znati da je određena dijeta dobar i zdrav izbor za gubitak kilograma?

Za početak postavite sebi četiri pitanja, kaže Džudit Vajli-Roset, voditeljka odeljenja promocije zdravlja i istraživanja ishrane na "Albert Einstein College of Medicine".

1. Zvuči li previše dobro da bi bilo istinito?

2. Postoje li snažni dokazi da to deluje?

3. Postoji li mogućnost da ova dijeta napravi štetu vašem zdravlju?

4. Da li je ova dijeta bolji izbor od neke alternative?

Osim odgovora na ova pitanja, Vajli-Roset ističe kako postoje četiri stvari koje su zajedničke svim kvalitetnim dijetama.1. Sadrži puno povrća (posebno lisnatog povrća)

Zelene namirnice nisu samo niskokalorične i zasitne nego su i hrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima.

2. Fokus je na kvalitetu

Koliko jedete jeste bitno, ali ono što jedete je važnije pa odaberite dijetu koja podstiče odabir kvalitetnih namirnica.

To ne mora nužno značiti korišćenje isključivo veganskih i svežih namirnica. Iako organska hrana ima svoje prednosti, konvencionalna zdrava hrana (poput testenine od celovite pšenice) i dalje je bolja od nezdrave organske (poput organskog belog hleba), a zaleđeno povrće može biti jednako dobro kao sveže.3. Postoji plan kako nadoknaditi nedostatak određenih hranljivih sastojaka

Dobra dijeta rešiće sve moguće nedostatke hranljivih sastojaka, kaže Vajli-Roset. Na primer, ako vaš plan ishrane podrazumeva izbacivanje žitarica, trebao bi da sadrži i druge izvore hranljivih sastojaka poput magnezijuma i vlakana.

Slično tome, plan ishrane koji se temelji na namirnicama biljnog porekla trebao bi savetovati kako unositi dovoljno vitamina B12, vitamina D i kalcijuma, piše Shape.

4. Naglasak je na neprerađenoj ili manje prerađenoj hrani

Najlakši način za smanjivanje konzumacije natrijuma, rafinisanih ugljenih hidrata i šećera je jesti manje ili ništa od prerađene hrane - a to je strategija koju većina najpopularnijih dijeta podržava.

Usmerenost na celovite namirnice i kuvanje sopstvene hrane ne samo da će vam pomoći da izgubite kilograme već će umanjiti i rizik od različitih bolesti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati