Savremena žena

27. 02. 2021. 16:44 0

Pet mitova o ishrani u koje verujemo

Nutricionistica Paula Noris iz Engleske odlučila je da razbije, kako je kazala, najsmešnije i najbizarnije mitove o ishrani. Prema njenim rečima, postoji pet stvari koje čuje svakodnevno, a želi da ljudi prestanu da veruju u njih.

O kojim mitovima je reč?

Prvi mit: Ishrana bez glutena je zdravija

Tokom poslednjih nekoliko godina puno se govori o hrani bez glutena, osim ako nemate dijagnozu celijakije, ishrana bez glutena nije dobra za vas. Ta vrsta ishrane nam može uskratiti preko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski.

Drugi mit: Kokosovo ulje je zdravo

Na Instragramu je Paula napisala: "Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utiče na podizanje celokupnog holesterola i sastoji se od 80 odsto zasićenih masnoća".

Dodala je da kokosovo ulje nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi trebalo pripaziti u kojoj količini se konzumira.

Treći mit: Ugljeni hidrati goje

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljeni hidrati glavni krivac za višak kilograma i ako želite da ostanete mršavi morate da ih izbegavate. Nutricionistica smatra da nije problem u njima već u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.
Četvrti mit: Grickalice su loše

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbegavati. Grickanje je dobro ako odabrete prave namirnice poput kuvanog jajeta ili jabuke. Ako grickate kako biste zavarali glad, grčki jogurt je dobar izbor.

Peti mit: Kafa nije zdrava

Ako ste nekad čuli ili pročitali kako je kafa loša za zube, razmislite bolje - radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savetuje se smanjenje dnevnog unosa kafe, ali nije nepohodno potpuno izbacivanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati