Savremena žena

Direktno.rs

22. 02. 2021. 18:05 0

Dugo sedite prekrštenih nogu? Svašta može da vam se dogodi

Svi imamo svoj način sedenja koji nam je najudobniji, ali to što nam je udoban ne znači i da je dobar za nas. Evo šta sve može da se dogodi u telu ako puno vremena provodite prekrštenih nogu.

Sedenje s prekrštenim nogama jedan je od popularnijih načina sedenja, ali on može da ima puno negativnih učinaka na nas i trebali bismo ozbiljno da razmislimo o tome da to ne radimo, ističu stručnjaci za BrightSide.

Važno je naučiti stalno sedeti uspravno - ne samo da je dobro za celo telo, već i povećava samopouzdanje.

Škodi stopalima i živcima

Ako duži vremenski period sedite u toj pozi, može doći do oštećenja peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.
Ovakav način sedenja, takođe, može dovesti do neravnoteže u karlici, jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, spoljni bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomeranja zglobova iz mesta.

Veza s rastom pritiska

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sedenja prekrštenih nogu povisuje krvni pritisak u telu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbegavanje takvog sedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Varikozne vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak tzv. 'paukovih vena' ako dugo sedite prekrštenih nogu. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sedenje prekrštenih nogu takođe može da bude razlog za njihovu pojavu. Naime, u krvnim sudovima postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Lošije držanje

Pojedina istraživanja pokazuju da sedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata na dan može da dovede do pogrbljenog držanja tela, bolova u donjem delu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osećaja u kukovima.

Bol u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tela, već može da uzrokuje i bolove u zglobovima. Moglo bi da povredi vrat, karlicu, donji deo leđa i kolena. A posebno biste trebali izbegavati prekrštanje nogu ako već imate bolove u kolenu.

Oticanje kolena tokom trudnoće

Izbegavajte da krstite noge tokom trudnoće - potpuno je sigurno za dete, ali može da prouzrokuje oticanje kolena i grčeve u nogama. Ako osetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sediti s obe noge na podu ili ih podignite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati