Savremena žena

A. O.

19. 01. 2021. 10:32 0

Grickanje badema doslovno može da spasi život

Svakodnevno konzumiranje badema drastično smanjuje pojavu promena u strukturi tkiva nastalih usled oboljenja koja vode do karcinoma debelog creva, pa se zato kaže da doslovno može da spasi život.

U jednom od istraživanja, naučnici iz „American Heart Association“ otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano sa manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Međutim to nisu jedine promene koje je nauka potvrdila.

Postoje još četiri promene koje je potvrdila nauka, a koje naše telo doživljava ako svakodnevno konzumiramo bademe, piše "Bright Side".

Smanjenje holesterola i poboljšanje stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 2 doživeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste snižavanjem lošeg holesterola, već doprinose i snižavanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumiranja badema kao prirodnog leka za regulisanje protoka supstanci kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi se često preporučuju ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i sprečile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo „Barcelona Institute for Global Health“, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete doprinetii da vam beba bude pametnija.

U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja jeca su praćena i testirana kada su imala godinu dana, pet i osam godina. Deca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Lečenje i smanjenje akni

Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnog institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za devet odsto manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumiranje badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan.

Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izlečite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate preterivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo omega-6 masnih kiselina.

Šta je bolje, sirovi ili pečeni badem

Nema razlike. I sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive supstance i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam. Jedina razlika je u tome što je pečeni badem ukusniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati