Savremena žena

Direktno.rs

03. 12. 2020. 14:14 3

Kada je krajnje vreme da zamenite masku?

Maske za lice za višekratnu upotrebu su zasad naš najbolji alat za sprečavanje širenja koronavirusa.

One su takođe bolje rešenje za masovnu upotrebu od hirurških maski za jednokratnu upotrebu, koje su potencijalni izvor zagađenja mikroplastikom, prema nedavnoj studiji objavljenoj u “Marine Pollution Bulletin”.

Ali koliko god da su ekološke maske bolje za ekologiju, one postaju s vremenom postaju sve manje efikasne. Imajući u vidu da mnoge maske nemaju preciziran “rok trajanja”, poželjno je naglasiti da one ipak nisu večne i moraju se bacati posle određenog vremena, piše “Huff Post”.

Ovo su znakovi da je vreme da kupite novu masku:

Postala je labava 

Elastični učkuri koji idu iza vaših ušiju su postali labavi, ovo se dešava ako masku perete na visokoj temperaturi - kaže Hanah Jokoji, direktorka brenda The Laundress , koja prodaje netoksične proizvode za praje veša. 

- Treba paziti su lastiš koji drže masku na mestu - rekla je Jokoji i dodala da ako primetite da se vaš elastični učkur olabavio odmah morate da prestanete da koristite tu masku, jer ako maska nije pravilno postavljena na vaše lice, mogli biste sebe i druge dovesti u opasnost.

Maska nije više čvrsta i slepljena uz lice 

- Maska treba da ide ispod brade, da prekriva obraze i nos, i to sve bez dodatnog prostora za cirkulaciju vazduha -  rekla je za “Huff Post”. 

- Masku takođe treba zameniti, ako vrh za ne stoji čvrsto na mestu već često spade ili ide u stranu - rekla je stručnjak za kliničko javno zdravlje i zarazne bolesti Kristina M. Madison.  

Vire končići ili su se pojavile male rupe 

Uklonite bilo koju masku kojima pucaju ili vire konci, a pogotovo one koje imaju čak i male rupe u tkanini - savetovala je Madison.

Nikada nemojte koristiti masku na kojoj se nalaze pukotine, jer virus na ovaj način može ući i izaći. 

Maska je prljava 

Bez obzira da li su fleke od kafe ili šminke, dermatolog Len Poston ističe da mrlje na maski takođe mogu biti znak da je iznošena. 

- Ako je maska vidno zaprljana, a ni sa pranjem se ne mogu ukloniti mrlje, onda je verovatno vreme da je bacite - dodala je.

Tkanina se istrošila 

- Materijal za maske može postajati tanji posle svakog pranja, a tanja tkanina pruža slabiju zaštitu od virusa - smatra kozmetički dermatolog Hauerd Sobel, osnivač kompanije Sobel Skin.

Iako su rupe i olabavljeni lastiš na vašoj maski možda očigledni znakovi da je ona iznošena, Sobel je rekao da se ispitivanje istrošene tkanine takođe može lako obaviti na nekoliko načina. 

- Verovatno ćete moći da kažete da je pamučna maska po izgledu i osećaju postala tanja - objasnio je.

- Ali to lako možete da proverite. Zapalite sveću id unite sa maskom na licu. Ako je sa lakoćom ugasite, maska vas ne štiti.  

Još jedan način da ustanovite da li je maska tanka je da je podignete i držite kraj nekog izvora svetlosti, ako kroz nju možete da vidite svetlost, verovatno je pretanka da bi bila efikasna.  

Masku niste prali prema uputstvima proizvođača. 

Kako vam maska istrajala morate je prati po pravilima koje su postavili proizvođači.  

- Nisu sve maske za lice iste - objasnila je Madison.  

- Najbolje je pogledati uputstva koja je prodaju uz proizvod. Ako nije naglašeno da se maska mora prati izričito i veš mašini, onda je najbolje da je perete ručno i da je ostavite da se sama osuši.   

Jokoji je predložila da se investira u mrežaste vreće za veš, koje pomažu u zaštiti nežnih tkanina. 

- Ako više volite da perete maske u mašini, obavezno ih stavite u mrežastu vreću za pranje kako biste sprečili da se lastiši istežu.  

Oprali ste masku više od 30 puta 

Posle svakog pranja maska će postati sve manje efikasna, i to je neminovno. Zbog toga je od ključne važnosti da pažljivo perete maske, ali i da prepoznate kada je pri “kraj svog životnog veka”. 

Ako koristite visokokvalitetnu masku, Madison je savetovala da se vodite smernicom od 30 pranja ili 30 nošenja. 

- Tipično je 30 pranja (ili 30 nošenja) dobro pravilo ako se radi o visokokvalitetnoj masci - rekla je ona, i dodala: “Platnene maske za lice će vremenom uglavnom izgubiti svoj prvobitan oblik, elastičnost i efikasnost.“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati