Savremena žena
28. 09. 2020. 09:30 0
Organska hrana: Da li je sigurnija? Hranljivija?
Otkrijte razliku između organske hrane i njihovih tradicionalno uzgajanih proizvoda kada su u pitanju ishrana, sigurnost i cena.
Nekada pronađena samo u prodavnicama zdrave hrane, organska hrana je danas uobičajena karakteristika većine supermarketa. I to je stvorilo malu dilemu u prodavnicam hrane.
S jedne strane, imate konvencionalno uzgajanu jabuku. S druge strane, imate jednu koja je organska. Obe jabuke su čvrste, sjajne i crvene. Obe sadrže vitamine i vlakna, a obe sadrže i masnoće, natrijum i holesterol. Koje bi trebalo da odaberete? Saznajte činjenice pre kupovine.
Šta je organska poljoprivreda?
Reč "organski" odnosi se na način na koji poljoprivrednici uzgajaju i prerađuju poljoprivredne proizvode, poput voća, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i mesa. Organska poljoprivredna praksa osmišljena je tako da ispunjava sledeće ciljeve:
Poboljšati kvalitet tla i vode:
- Smanjiti zagađenje
- Obezbediti sigurna, zdrava staništa za stoku
- Omogućiti prirodno ponašanje stoke
- Promovišite samoodrživi ciklus resursa na farmi
Materijali ili postupci koji nisu dozvoljeni u organskoj poljoprivredi uključuju:
- Sintetička đubriva za dodavanje hranljivih sastojaka u zemljištu
- Kanalizacioni mulj kao đubrivo
- Većina sintetičkih pesticida za suzbijanje štetočina
- Zračenje radi očuvanja hrane ili uklanjanja bolesti ili štetočina
- Genetski inženjering, koristi se za poboljšanje otpornosti na bolesti ili štetočine, kao i za poboljšanje prinosa useva
- Antibiotici ili hormoni rasta za stoku
Materijali ili postupci u organsku poljoprivredu mogu da uključuju:
- Biljni otpad ostavljen na poljima (zeleno đubrivo), stočni stajnjak ili kompost za poboljšanje kvaliteta tla
- Plodored biljaka radi očuvanja kvaliteta tla i prekida ciklusa štetočina ili bolesti
- Pokrivanje usevima koji sprečavaju eroziju kada se parcele zemljišta ne koriste i zaoravaju u zemlju radi poboljšanja kvaliteta zemljišta
- Malč za suzbijanje korova
- Zamke protiv insekata za suzbijanje štetočina
- Sertifikaciju organske proizvodnje od strane ovlašćene sertifikacione kuće
Organska poljoprivredna praksa za stočarstvo uključuje:
- Zdrave uslove za život i pristup otvorenom prostoru
- Ispašu za najmanje 30 procenata prehrambenih potreba stoke tokom sezone ispaše
- Organska hrana za životinje
- Vakcinacije
Da li "organsko" i "prirodno" znače isto?
Ne, "prirodno" i "organsko" nisu zamenljivi pojmovi. Generalno, "prirodno" na etiketi sa hranom znači da nema veštačke boje, arome ili konzervanse. Ne odnosi se na metode ili materijale koji se koriste za proizvodnju sastojaka hrane.
Ostale uobičajene etikete na hrani takođe ne treba mešati sa organskim etiketama. Na primer, smernice za sertifikovanu organsku govedinu uključuju - među brojnim zahtevima - pristup pašnjacima tokom najmanje 120 dana sezone ispaše i odsustvo hormona rasta. Ali oznake "slobodan uzgoj" ili "bez hormona", iako se moraju koristiti istinito, ne ukazuju na to da je poljoprivrednik sledio sve smernice za organsku sertifikaciju.
Komentari 0
ostavi komentar