Savremena žena
15. 08. 2020. 16:15 0
Prednosti organske proizvodnje
Organska proizvodnja hrane je u poslednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih pokreta u poljoprivredi, čiji je cilj da maksimalno zaštiti životnu sredinu i dobrobit čoveka.
Trenutno se organska proizvodnja organizuje na 70 miliona hektara globalno, dok je ukupna vrednost organske proizvodnje u svetu premašila 100 milijardi dolara.
Obim organske proizvodnje konstantno raste, jer je sve više ljudi svesno značaja zdrave i hranljive ishrane, ali i neophodnosti da se zaštiti životna sredina.
Jedna od osnovnih ideja organske proizvodnje je da se biljke i domaće životinje uzgajaju uz poštovanje prirodnih uslova za rast i razvoj, bez korišćenja veštačkih aditiva.
Zbog toga se organska proizvodnja značajno razlikuje od konvencionalne, a osnovne razlike su sledeće:
- U konvencionalnoj proizvodnji koriste se hemijska i sintetička đubriva, koja najčešeće koriste nitrate za rast biljaka, dok se u organskoj koriste prirodna đubriva poput stajskog, koje, pored što pospešuje rast biljaka, istovremeno i obogaćuje zemljište.
- Dok se u u konvencionalnoj proizvodnji koriste štetni herbicidi za borbu protiv korova i insekticidi protiv štetočina, u organskoj proizvodnji su oni strogo zabranjeni, pa se usevi ručno okopavaju, malčiraju i prorodno štite od bolesti.
- Životinje se u konvencionalnoj proizvodnji drže zatvorene u nehumanim uslovima, tretiraju antibioticima i hormonima radi zaštite od bolesti i stimulicije rasta, dok u organskoj proizvodnji moraju da se drže na otvorenom i hrane isključivo organskih hranivom.
Sve ove mere su strogo propisane i kontrolisane kako bi potrošači bili sigurni da je hrana koju kupuju apsolutno bezbedna, prirodna i proizvedena po najvišim standardima.
Kontrolu organske proizvodnje sprovode sertifikacione kuće, koje u Srbiji akredituje Ministarstvo poljoprivrede, a koje za 100% organske proizvode izdaju sertifikat o organskoj proizvodnji.
Pored toga što je organska proizvodnja odgovornija iz ugla zaštite životne sredine, naučno je dokazano i da je bezbednija i hranljivija za ishranu i zato se preporučuje od najmlađeg uzrasta.
Komentari 0
ostavi komentar