Zdravlje
28. 09. 2020. 15:10 0
Organska hrana: Da li je sigurnija? Hranljivija?
Sve je više dokaza koji pokazuju neke potencijalne zdravstvene koristi od organske hrane u poređenju sa konvencionalno uzgajanom hranom. Iako su ove studije pokazale razlike u hrani, postoje ograničene informacije za donošenje zaključaka o tome kako se ove razlike prevode u ukupne zdravstvene benefite.
Potencijalne koristi uključuju sledeće:
- Hranljivi sastojci: Studije su pokazale mali do umereni porast nekih hranljivih sastojaka u organskim proizvodima. Najbolji dokaz o značajnom povećanju su određene vrste flavonoida koji imaju antioksidativna svojstva.
- Omega-3 masne kiseline: Zahtevi za hranjenjem organskog stočarstva, kao što je primarna upotreba trave i lucerke za stoku, rezultiraju uglavnom višim nivoima omega-3 masnih kiselina, vrste masti koja je zdravija za srce od ostalih masti. Ove više omega-3 masne kiseline nalaze se u organskom mesu, mlečnim proizvodima i jajima.
- Otrovni metali: Kadmijum je toksična hemikalija koja se prirodno nalazi u zemljištu i koju biljke apsorbuju. Studije su pokazale znatno niže nivoe kadmijuma u organskim žitaricama, ali ne i voću i povrću, u poređenju sa konvencionalno gajenim usevima. Niži nivoi kadmijuma u organskim žitaricama mogu biti povezani sa zabranom sintetičkih đubriva u organskoj poljoprivredi.- Ostaci pesticida: U poređenju sa konvencionalno gajenim proizvodima, organski uzgajani proizvodi imaju niže nivoe ostataka pesticida koji se mogu uočiti. Organski proizvodi mogu imati ostatke zbog pesticida odobrenih za organsku poljoprivredu ili zbog pesticida u vazduhu sa konvencionalnih farmi. Razlika u zdravstvenim ishodima nije jasna zbog bezbednosnih propisa za maksimalne nivoe ostataka dozvoljenih na konvencionalnim proizvodima.
- Bakterije: Konvencionalno proizvedeno meso može imati veću pojavu bakterija otpornih na lečenje antibioticima. Ukupni rizik od bakterijske kontaminacije organske hrane isti je kao i kod konvencionalne hrane.
Postoje li nedostaci kod kupovine organskih proizvoda?
Jedna zajednička briga kod organske hrane su troškovi. Organska hrana obično košta više od uobičajene. Veće cene su delimično posledica skuplje poljoprivredne prakse.
Komentari 0
ostavi komentar