Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Runner's World ]

15. 04. 2020. 15:09 0

Koliko brzo se gubi kondicija? SRCE pokaže lenjost

Preopterećenje na poslu, povrede, sad i kućna izolacija podstiču mnoge da zapostave redovno održavanje fizičke kondicije. Zato se mnogi pitaju za koliko vremena se gubi kondicija.

Naučnici imaju delimičan odgovor. Kako su otkrili srce počinje da pokazuje znakove lenjosti posle nekoliko nedelja nedovoljne aktivnosti ili potpunog prestanka, piše “Runner's World”.

To je zaključak u istraživanju o trkačima iz studije koja je objavljena 2018. godinu u časopisu “Journal of Applied Physiology”.

Naučnici su pronašli dobrovoljce koji su posle završetka Bostonskog maratona 2016. bili spremna da se potpuno odreknu treninga na osam nedelja. Ispitanici su se složili da tokom ovog perioda vežbaju manje od dva sata nedeljno.

Dok su se spremali za maraton trčali su više od 50 kilometara, a posle maratona, zbog eksperimenta, trčali su između četiri do šest kilometara nedeljno.

Naučnici su testirali ključne aspekte njihove kardiovaskularne kondicije dve nedelje pre maratona, a testove su ponovili posle četvrte i posle osme nedelje.

Posle četiri nedelje relativne neaktivnosti, ispitanici su doživeli značajan pad volumena krvi i volumena plazme, a leva srčana komora im se smanjila u masi i debljini. Zapremina krvi smanjena je za 3,6 odsto. Ove promene se mogu smatrati pogoršanjem sistema za ispumpavanje krvi u telu.

Tokom sledeće četiri nedelje neaktivnosti, promene u količini krvi i zapremini leve komore su se stabilizovali. Ali su se efekti u desnoj srčanoj komori tada pogoršali, prema istraživanjima doktora Čarlsa Pedlara, ove promene su najzanimljivije sportskim kardiolozima.

Zanimljivo je da ispitanici nisu doživeli značajno smanjenje maksimalnog aerobnog kapaciteta ili ukupne mase hemoglobina.Ipak, trkači su iz nedelje u nedelju gubili snagu. Testirano je njihovo kretanje na traci, koja je išla osam kilometra na čas, a nagib trake se povećavao za 0,5 odsto na svakih 15 sekundi dok ispitanici nisu konačno odustali.

Prosečno vreme svakog ispitanika se smanjivalo za po pet do šest sekundi nedeljno. Kako su i sami trkači primetili, njihova sposobnost da održavaju težak tempo je oslabila.

Ipak, rezultati istraživanja su pokazali da ispitanici nisu izgubili značajnu kondiciju tokom osmonedeljne neaktivnosti. Doktor Pedlar kaže da bi rezultati bili daleko lošiji da se ispitanici nisu ranije bavili nekim aktivnostima, kao što je slučaj kod mnogih ljudi koji su zatvoreni u izolaciji.

- Dok održavamo fizički spremu, moguće je da nadoknadimo gubitak snage - rekao je Pedlar za “Runner's World”.

Pedlar predlaže da ostanete minimalno aktivni, kako zbog kondicije, tako i zbog zdravstvenih razloga. Čak i mali treninzi mogu vam pomoći da se bolje osećate tokom ovih stresnih perioda.

Kao što Pedlar kaže, naša tela i umovi povezani kada je u pitanju trening. Ispitanici koji su posle druge nedelje neaktivosti počeli da pokazuju simptome anksioznosti i depresije, potvrdili su Pedlarevo stanovište.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati