Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 12. 2021. 16:27 0

Kako možete da koristite brašno, a nije za kuvanje

Svi još pamtimo pomamu za brašnom kad je krenulo vanredno stanje. Domaćice su ga uzimale za hleb, pite, kiflice i ostala testa, a malo je poznato da je ono višestruko korisno i da ne služi samo u kuhinji.

Ovo su sve načini na koje možete upotrebiti brašno:

Upija masnoću

Ako vam se prospe vruća mast poput ulja, najbolje ju je očistiti odmah, a ne čekati da se skori i postane lepljiva. Iako je i s brašnom lako napraviti nered u kuhinji, u ovom slučaju upravo je ono spas. Naime, ako pospete brašno po masnoći, ono će je upiti i moći ćete lakše da je pokupite. Ali, nikad to ne činite rukama nego krpicom, jer je moguće da je masnoća još vruća. Ova metoda deluje samo dok se masnoća još nije osušila.

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete da iskoristite da biste očistili kosu “na suvo”, odnosno uklonili višak masnoće. Pre toga je važno prosejati brašno jer će vam tako biti lakše da ga ravnomerno nanesete. Nanesite prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je ovo uraditi u kadi da ne napravite nered u kupatilu. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svežije.

Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže rešili bubuljica, pomešajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašnu, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

Za sazrevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije sasvim zreo, možete da upotrebite brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnatu vrećicu i pokrijte ga brašnom, pa ostavite oko 24 sata. Avokado bi nakon toga trebao da bude spreman za jelo.

Domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja posuđa ili uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrebite malo brašna kako biste ga ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate ili sudove kako bi zablistali.

Očistite bakar i mesing

Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri sa dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mesinga ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće ponovo čist i sjajan.

Osvežite špil karata

Stari špil karata možete da osvežite brašnom. Stavite karte u vrećicu sa puno brašna, zatvorite i dobro protresite kako bi prekrilo sve karte. Brašno će upiti nečistoće poput vlage i masnoća i biće ih lakše ukloniti čistom, suvom krpicom.

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, ali sličan efekat ima još jedan beli prah, a to je brašno. Ako uočite mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.

Odlično za oblikovanje

Brašno nije samo praktično - može biti i zabavno! Upotrebite brašno i malo bebi ulja kako biste dobili "testo" za oblikovanje poput plastelina, koji deca obožavaju. Pomešajte osam šolja brašna sa šoljom bebi ulja. Osetiće se da je smesa od brašna, ali je možete oblikovati u koji god oblik želite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati