Slobodno vreme

Direktno.rs

04. 08. 2021. 09:12 0

Trikovi da se rashladite na zdrav i isplativ način

Preživeti vruće leto bez klime čini se stvarno nemogućim. No, kada bolje razmislite naše dede i bake su normalno živeli bez klime i znali su kako se rashladiti. Vreme je da i vi saznate par trikova kako se rashladiti bez klime.

I ventilator deluje

Jul i avgust meseci su paklenih vrućina od kojih se svako ko to može priuštiti brani uređajima za klimatizaciju. Međutim, ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cene troši mnogo struje. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje vazduha zbog redukovane potrebe za električnom energijom. I ne mislimo samo na roletne, koje ionako spuštate kad sunce zabljesne kroz prozor. Jeftiniji i štedljiviji od klima uređaja su ventilatori. Ventilator deluje samo ako je usmeren tamo gde želite stvoriti osvežavajući povetarac. Nema mnogo učinka od ventiliranja prostorije ili njenog dela gde niko ne boravi. 

Hladan tuš, hladan napitak

Nećemo te iznenaditi ni preporukom da se po vrućini tuširaš u mlakoj ili hladnoj vodi. Budući da se traži niska temperatura vode, nećete potrošiti puno (ili nimalo) struje na njeno zagrevanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje nemojte se brisati peškirom nego pustite da voda sama ispari s vaše kože. Proces će te dodatno rashladiti. Ako nemate vremena za kupku ili tuš, stavite na ramena vrećice s ledom ili stavite hladan oblog na čelo ili vrat. Rashladite se i iznutra hladnim napitkom, od kojih su najdelotvorniji oni s malo ili bez šećera i s blagim ukusom limuna odnosno limete.

Isključite električne aparate

Smanjite vlagu u unutrašnjosti stana jer ona pojačava osećaj topline. Ne sušite odeću u stanu i što ređe kuvajte. Mašinu za veš i posuđe i rerne su prilično veliki proizvođači topline, no imate još aparata bez kojih će vam letnje doba biti podnošljivije. U vruće dane isključite sve električne uređaje koji vam nisu potrebni. Ređe gledajte televiziju ili DVD, manje se zabavljajte s računarom i ugasite ga čim završite jer reflektuje toplinu. Ako je i veče vruće, smanjite temperaturu gašenjem svetla. Kad je vrelina nepodnošljiva, možda ćete morati izabrati između rasvete i svežine u stanu, ili nabaviti fluorescentne lampe koje proizvode manje topline.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati