Slobodno vreme

Direktno.rs

03. 06. 2021. 07:27 0

Zašto se kaže "lažeš kao pas"

Da li ste se ikada zapitali, pre nego što nekoga optužite "da laže kao pas" odakle potiče ta fraza? Da li su psi s razlogom stavljeni u kontekst lažljivaca?

Često možemo čuti kako nekome kažu da "laže kao pas", ali odakle dolazi ovo poređenje i zbog čega su psi izabrani da budu obeleženi kao "lažovi"?

Iako će mnogi pomislite da ova fraza ima neku logičnu "narodnu" osnovu poput - Na selu, psi često laju bez vidljivog razloga i dižu domaćinstvo na noge svojom "lažnom uzbunom". Realnost je malo drugačija.Prema prvoj verziji, ova izreka dolazi od igre reči u engleskom jeziku.

U engleskom jeziku postoji izreka "dog lies down (on ground) and person lies like a dog" (na srpskom, "pas legne na zemlju a čovek legne pored njega kao pas"). Ovde se koristi engleski homonim "lies" koji u isto vreme znači leži i laže.

Bilo kako bilo, psi će i dalje ostati čovek najbolji prijatelj, pa čak iako nas nekada podigne iz kreveta zbog lažne uzbune.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati