Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Atma.hr ]

12. 01. 2021. 11:20 0

Šta jedete i oblačite VAŽNIJE nego što se misli: Evo zašto!

Čovek je svesno biće, ali često živi vrlo nesvestan život i potpuno mu je svejedno šta jede, s kim se druži, gde boravi i šta oblači. Takva ravnodušnost prema svemu vraća nam se istom merom.

Što smo svesniji svakog detalja koji nas okružuje, primećujući njegovu svrhu i simboliku, to će nam biti lakše da spoznamo sebe i plovimo kroz život bez napora.

Jutarnje buđenje je vreme kad se "sudaramo" sa stvarnošću, izlazimo iz jedne sfere i lagano prelazimo u drugu.

Noć ima izrazitu jin (yin) energiju, za razliku od dana koji je izraziti jang (yang).

Da bismo postigli celovitost, noću treba da spavamo kako bi telo upilo jin energiju, a danju je potrebna aktivnost kako bi se kanalisala jang energija.

Jin energija predstavlja ženski polaritet, unutrašnji svet, pasivni princip, tamu, senku, hladnoću, emocije, sposobnost primanja, plodnost, reakcije.

Jang je muški princip, želja za davanjem, svetlost, sunce, toplina, spoljni svet, kontrola, akcija i logički um.

Nedostatak sna je znak da nismo sposobni da primimo jin energiju iz određenog razloga.

Odbijanje jin energije je znak da je u sebi već imamo i da smo je koncentrisali u toku dana i da se u toku noći aktivirao jang.

Jin se koncentriše ako nismo u stanju da pustimo svoj unutrašnji svet prema napolje, ako u sebi nosimo tugu, brigu, nerazjašnjene emocionalne konflikte, ako smo previše reaktivni i osetljivi na spoljašnje uticaje, ako krijemo naša osećanja i glumimo da smo neko drugi nego ono što zaista jesmo.

Na primer, žene često nastoje svoju ranjivost da prikriju maskom vamp-žene, preteranom šminkom ili upadljivom odećom i privlače mnoge poglede.

Žena ima izrazitu jin energiju, odnosno moć upijanja i ako nema jaku auru, takvi joj pogledi mogu naštetiti. U pojedinim kulturama žene se ne pojavljuju razotkrivene na ulici i tako se zaštićuju od spoljnih uticaja.

Garderoba je u suštini sredstvo za pokazivanje, samoreklamu i statusni simbol, kako se u današnje vreme doživljava, ali zapravo nešto potpuno drugo. Njena boja i materijal učestvuju stvaranju energetskog polja, ona može da uzrokuje napetost u energetskom polju ili omogući bolji protok energije.

Najlon, sunđer i poliesterski materijali se dobijaju obradom nafte i njenih derivata i predstavljaju veštački materijal, isto kao što je koka kola veštački napitak i ne može da se uporedi s prirodnom vodom.

Zato treba da preferiramo prirodne materijale kako bismo bili usaglašeni s prirodnim tokovima energije.

Isto tako je i s građevinskim materijalom koji je ugrađen u našu kuću i nameštajem unutar istog, jer nije svejedno da li boravimo u drvenoj kućici ili zgradi od čelične konstrukcije obloženoj staklom.

Kako nas odeća štiti na ulici, tako nas zidovi štite dok smo unutar kuće i vrlo je važno na koji način se odvija interakcija između nas i prostora u kojem boravimo.

Uvek i u svakom trenutku bi trebalo da postoji harmonija, ako ista nedostaje to ćemo osetiti na raspoloženju.

Nered u prostoru gde boravimo odraziće se na našu energiju. Slika na zidu koja simbolizuje tugu, siromaštvo, suze i sl. neće pozitivno uticati na opštu energiju prostora.

Previše crvene boje ili špicastih oblika kao i oštre linije nameštaja ili puno kontrasta može da unese nervozu i agresivnost.

Nedostatak zaobljenih linija i prirodnih nijansi otežaće harmoničan protok energije.

Naglašeno prisustvo bele boje stvoriće potrebu da se stvari previše isteruju na čistac, stanje sterilnosti, beživotnosti, anemičnost, hladnoću i sl.

Crna predstavlja najtamniju noć iz koje se rađa zora, ona je istovremeno kraj starog i početak novog, zato u mnogim kulturama crna boja predstavlja smrt, ponor i ništavilo, što je zapravo samo prelazak u sferu tajni i misterija.

Tako i osobe obučene u crno emitiraju dozu misterioznosti i nedokučivosti. Crna nije negativna boja, ona samo predstavlja put u nepoznato, a mi se toga najviše plašimo, jer nismo spremni tragati u mraku za svetlošću.

Dominacija sive ukazuje na potrebu za kontrolom, ova boja izmiruje kontrast između bele i crne, i nije spremna da bude potpuno otvorena i pristupačna, već izražava granice u okviru kojih se izražava.

Siva boja je najviše zastupljena u službenim objektima gde dominiraju određena pravila, zakoni i granice ponašanja, uključujući i obavezan "službeni" osmeh koji je daleko od iskrenosti i topline, jer označava neutralnost – odsustvo emocije.

Zemljane nijanse kao što su bež i smeđa osim što prezentuju pouzdanost, odgovornost i majčinski odnos prema drugima, mogu da stvore ozbiljnost, osećaj pritiska, brige, tuge i melanholije. Zatim, stvaraju vibracije žudnje, opterećenosti, ljubomore, nedostatak entuzijazma i živosti u prostoru, previše disciplinovan i strog stav prema vezi ili braku, što može uneti dosadu i nedostatak slobode, kao i probleme s probavnim traktom i želucem. Zemlja takođe prezentuje poniznost i prizemnost, ali i siromaštvo.

Žuta boja podstiče mentalne i analitičke aktivnosti, verbalnu komunikaciju i radoznalost, prilično je topla, radosna i otvorena.

Zelena boja simbolizuje rast, zdravlje i finansijsko blagostanje.

Plava simbolizuje nebeska i vodena prostranstva, veru, pouzdanost i poverenje.

Ružičasta je boja ljubavi i njene nijanse stvaraju romantično ozračje, dok crvena boja podstiče strast.

Zlatna je boja bogatstva, moći i prosvetljenja. Predstavlja sunce, toplinu i muški polaritet, dok srebrna simbolizuje mesec, hladnoću i ženski pol.

Zlatna boja zagrejava auru i podstiče na aktivnost, dok srebrna hladi.

Nijedna boja nije sama po sebi pozitivna ni negativna, samo je stvar količine i svaka postaje negativna kada dominira.

Voda je dobra i korisna, ali kada stvori poplavu tj kada je ima više nego što treba, onda je negativna. Kada je nema nikako, onda je potrebna i stvara čežnju, odnosno rupu u energetskom sklopu. Kroz korespondencije boja i elemenata s određenom oblasti života možemo detektovati problematična područja.

Imamo li određenih finansijskih "rupa" u životu, možda bismo ih mogli popuniti upotrebom zelene boje u prostoru, orijentišući se ka istočnoj i jugoistočnoj strani i unošenjem jake svetlosti u ovaj sektor kako bi se zapalila vatra i pokrenula aktivna energija.

Sklonost ka isključivoj dominaciji zemljanih nijansi u prostoru govori o prenaglašenoj potrebi za sigurnošću kao i materijalistički stav prema životu, u smislu da verujemo samo u ono što ima konkretan i opipljiv oblik.

Dominacija zemlje zagušuje i zatrpava, donoseći stagnaciju, poput majke koja se previše brine za svoje dete pa bi ga najradije zatrpala i ušuškala da nigde ne može da ode.

Zemlja može da se neutralizuje upotrebom zelene boje.

Naglašena belina treba nešto od vatrenih nijansi kao što su crvena, ružičasta ili narandžasta.

Treba uvek znati pronaći tačku ravnoteže i biti svesni da preterivanje ne doprinosi harmoniji.

Kako smo u stalnoj interakciji s okolinom, tako ista utiče na našu ravnotežu jina i janga. Ako smo suviše jin, tada nam treba jang i obrnuto.

U stanju brige, depresije i tuge nije potrebna izolacija, već upravo suprotno – dodir sa spoljnim svetom i suncem, naporna fizička vežba i sl. Lekari su oduvek kao praktičan lek protiv depresije svojim pacijentima preporučivali da uzmu sekiru u ruke i cepaju drva.

Šta je sedativ u odnosu na fizički rad?

Depresija je znak da nismo ispolarizovani i da treba da radimo na balansiranju energije.

Sedativ je sredstvo koje će hemijskim putem umrtviti naš ionako mrtav energetski sistem i dodati još više jin energije, izbaciti nas potpuno iz ravnoteže, gde će se buđenje i sudar sa stvarnošću pokazati još težim i bolnijim i tako se jang energija doživljava kao udar groma i počinjemo je izbegavati.

Počinje da nam smeta sve što podseća na život, počinjemo da uživamo u svojoj samoći i crnilu, život posmatramo kroz prizmu brige i tuge i osećamo žaljenje za prošlošću (jin), jer se plašimo budućnosti (jang).

Ravnoteža jina i janga je u sadašnjem trenutku, jer je "ovde i sada" jedino izvesno. Kada naučimo da živimo u sadašnjem trenutku, tada ćemo naučiti kako da stvorimo unutrašnju harmoniju.

Ako smo jedno vreme živeli intenzivnim životom, putovali i provodili se po svetu ili bili poslovno angažovani, u kontaktu s većim brojem ljudi ili se izlagali fizičkom naporu, tada nam je potreban jin da bi se energija stišala. Na taj način stvaramo harmoniju unutar sebe i u svakom trenutku možemo da osluškujemo svoju unutrašnjost i prepoznamo šta nam je potrebno.

Takođe, i u ishrani možemo da se rukovodimo ovim principom, jer i hrana ima svoj polaritet, pa tako više janga poseduje luk, so, začini, posebno oni koji greju, dok voće i tečnosti imaju više jina.

Tako ćemo prema unutrašnjem osećaju birati odgovarajuće namirnice koje su nam potrebne.

Ako nam je previše toplo (jang), uzećemo tečnost da se rashladimo (jin) ili ako jednostavno želimo da povećamo nivo jin energije, unećemo dosta voća ili nekog mleka.

Čovek je svesno biće, ali često živi vrlo nesvestan život i potpuno mu je svejedno šta jede, s kim se druži, gde boravi i šta oblači.

Takva ravnodušnost prema svemu vraća nam se istom merom.

Duhovna praksa nas uči da čak nijedan uzdah ni izdah ne treba raditi nesvesno, jer je disanje funkcija koja nas održava u životu.

Poštivanjem te spone, pokazujemo zahvalnost na životu. Što smo svesniji svakog detalja koji nas okružuje, primećujući njegovu svrhu i simboliku, to će nam biti lakše spoznati sebe i ploviti kroz život bez napora, piše atma.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati