Slobodno vreme

Direktno.rs

02. 11. 2020. 10:11 0

"Oglasila" se mumija 3.000-godišnjeg sna!

Arheolozi su tokom proteklih decenija pronašli veliki broj mumija, ali iako danas imamo vanserijsku naprednu tehnologiju, i dalje nemamo pravu predstavu o tome kako su ovi mumificirani ljudi izgledali, a još manje nam je poznato kako su zvučali.

Na osnovu skeleta kreirani su skečevi i pravljene su foto ilustracije koje nam pružaju neki uvid koji i nije toliko precizan. Zato se i dan danas polemiše o tome kako je Kleopatra izgledala i kakav je standard lepote vladao starim Egiptom.

Međutim, izgleda da se naučnici u poslednje vreme više ne bave otkrivanjem fizičkog izgleda već ih sada zanima i kako si ove mumije nekada zvučale.

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koje je uspelo da napravi 3D model grla jednog mumificiranog sveštenika i da na taj način otkrije kako je ovaj stari egipćanin zvučao, kada je bio živ pre 3.000 godina.

Radi se o mumiji koja je već poznata kao Nesjamun, egipatski sveštenik koji je živeo u doba faraona Ramesesa jedanaestog. Iako se ne radi o najvernijoj kopiji glasa, u pitanju je zanimljiva tehnika koja bi u budućnosti mogla da se dalje usavršava, pa bi u muzejima širom sveta uskoro mogli da se čuju glasovi stari i po nekoliko hiljada godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati