Slobodno vreme

Direktno.rs

10. 09. 2020. 10:13 0

Životne prekretnice sa kojima se susreće većina ljudi

Svi u životu naiđemo na neke prekretnice koje nas menjaju i koje su početak nove ere, razvoja i učenja. Ovo su ključni trenitci u životu i evo šta iz njih možemo naučiti.

Činjenica je da se “tajming“ pojedinačnih životnih prekretnica pojedinaca značajno promenio u poređenju sa starijim generacijama. Primer za to je kasniji odlazak iz roditeljskog doma i stupanje u brak, ali i “odlaganje” roditeljstva, koje je, iako normalno danas, bilo nezamislivo pre 30 ili 40 godina.

Istražujući ovu vremensku promenu između generacija, stručnjaci sa Univerziteta Stanford fokusirali su se na pet najvećih preokreta: prvi pravi posao, početak štednje za penziju, venčanje, kupovina kuće ili stana i zasnivanje porodice. Ispostavilo se da i mlađe i starije generacije žele ili su želele da pronađu posao, venčaju se, kupe kuću ili stan i zasnuju porodicu u vrlo sličnim godinama.

Iako je željena starost za postizanje određenih ciljeva među generacijama bila gotovo ista, postojale su razlike u godinama u kojima su različite generacije zaista postizale te ciljeve - mlađim generacijama je trebalo duže da ih postignu, dok su ih starije generacije postigle u željenom dobu.

Ali bez obzira na godine u kojima planiramo ove promene i stvarno realizovanju, većina nas pre ili kasnije doživi neke ključne prekretnice koje su ujedno i početak novog životnog perioda. Iako neke od njih ne možemo da isplaniramo, one ipak označavaju novo poglavlje u životu iz kojeg nešto naučimo i koje nam pomaže da rastemo i budemo bolja verzija sebe. 

Prvo zaljubljivanje i prvi raskid

Kroz život doživljavamo mnoge oblike ljubavi, ali ništa nije toliko euforično i intenzivno kao prva ljubav. Posle nje naučićemo da cenimo i da se fokusiramo se na drugu osobu koja postaje centar našeg univerzuma. Pored nje doživljavamo duboka i snažna osećanja za koja nismo znali da su moguća. Međutim, danas je retko da prva ljubav bude poslednja, što dovodi do druge važne prekretnice u životu - prvi raskid. Iako može biti neverovatno bolan, težak i šokantan, prvi raskid nas uči da vreme istinski leči sve rane i da posle prve postoje još veće, dublje i jače ljubavi.

Prvi pravi posao

Završetak škole je sam po sebi značajan trenutak u životu kada na neki način “krećemo iznova“, ali samo prvi posao, onaj s kojim ćemo se zaista finansijski osamostaliti, veoma je važno poglavlje u životu. Počinjemo da učimo kakav je osećaj raditi i biti odgovoran za nešto, kakav je osećaj platiti svojim novcem i planirati budžet. 

Gubitak bliske osobe

Iako je negativan i na njega ne možemo uticati, ovo je životna prekretnica iz koje najviše učimo. Naučimo da je život kratak i da uvek treba da iskoristimo priliku kada nam se pruži, a posebno treba da cenimo trenutke koje možemo da provodimo sa svojim voljenima. Ali osim toga, ovakav događaj je prekretnica za svakog pojedinca jer počinje da shvata da život i ljude oko sebe ne treba uzimati zdravo za gotovo, već ih ceniti i voleti. 

Odlazak iz roditeljske kuće

Jedna od najvećih prekretnica u životu je definitivno nezavisnost i napuštanje porodične kuće. Iako je osećaj oslobađajući i uzbudljiv dok se udaljavamo od roditeljskih pravila, ograničenja i postajemo slobodniji, istovremeno je pomalo zastrašujuće. Pred nama je samostalan život bez udobnosti i sigurnosti na koju smo navikli. Ali upravo to nas uči da više cenimo roditelje jer sada sami brinemo o domaćinstvu, plaćamo račune i kupujemo hranu. 

Kupovina stana

Napuštanje roditeljskog doma je glavna prekretnica u životu, a kupovina vlastitog još je veća. Postajemo vlasnici sopstvene kuće ili stana, a to je cilj koji mnogi od nas žele da dostignu što je pre moguće. To je životni period u kojem možemo zaista biti ponosni na sebe i na ono što smo do tada uspeli da postignemo.

Brak

Kada stupite u brak sa voljenom osobom to je praktično nov početak. To je veliki korak za svakog pojedinca i definitivno trenutak u kojem shvatamo da više ne idemo kroz život sami, već ćemo uvek imati partnera kao podršku i oslonac u daljim izazovima koji nas očekuju. 

Osnivanje porodice

A deca su druga priča. Sa njima dolazi i životni period u kojem shvatamo šta zaista znači brinuti se za sigurnost i dobrobit drugih, ali takođe se rađa nova vrsta ljubavi koju ranije nismo poznavali. U tom trenutku postajemo odgovorni za tuđi život i vaspitanje, a to nikako nije mala stvar. Štaviše, u tom trenutku počinjemo zaista da razumemo sopstvene roditelje i zašto sun as stalno “gnjavili“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati