Životne prekretnice sa kojima se susreće većina ljudi | Slobodno vreme | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

10. 09. 2020. 10:13 0

Životne prekretnice sa kojima se susreće većina ljudi

Svi u životu naiđemo na neke prekretnice koje nas menjaju i koje su početak nove ere, razvoja i učenja. Ovo su ključni trenitci u životu i evo šta iz njih možemo naučiti.

Činjenica je da se “tajming“ pojedinačnih životnih prekretnica pojedinaca značajno promenio u poređenju sa starijim generacijama. Primer za to je kasniji odlazak iz roditeljskog doma i stupanje u brak, ali i “odlaganje” roditeljstva, koje je, iako normalno danas, bilo nezamislivo pre 30 ili 40 godina.

Istražujući ovu vremensku promenu između generacija, stručnjaci sa Univerziteta Stanford fokusirali su se na pet najvećih preokreta: prvi pravi posao, početak štednje za penziju, venčanje, kupovina kuće ili stana i zasnivanje porodice. Ispostavilo se da i mlađe i starije generacije žele ili su želele da pronađu posao, venčaju se, kupe kuću ili stan i zasnuju porodicu u vrlo sličnim godinama.

Iako je željena starost za postizanje određenih ciljeva među generacijama bila gotovo ista, postojale su razlike u godinama u kojima su različite generacije zaista postizale te ciljeve - mlađim generacijama je trebalo duže da ih postignu, dok su ih starije generacije postigle u željenom dobu.

Ali bez obzira na godine u kojima planiramo ove promene i stvarno realizovanju, većina nas pre ili kasnije doživi neke ključne prekretnice koje su ujedno i početak novog životnog perioda. Iako neke od njih ne možemo da isplaniramo, one ipak označavaju novo poglavlje u životu iz kojeg nešto naučimo i koje nam pomaže da rastemo i budemo bolja verzija sebe. 

Prvo zaljubljivanje i prvi raskid

Kroz život doživljavamo mnoge oblike ljubavi, ali ništa nije toliko euforično i intenzivno kao prva ljubav. Posle nje naučićemo da cenimo i da se fokusiramo se na drugu osobu koja postaje centar našeg univerzuma. Pored nje doživljavamo duboka i snažna osećanja za koja nismo znali da su moguća. Međutim, danas je retko da prva ljubav bude poslednja, što dovodi do druge važne prekretnice u životu - prvi raskid. Iako može biti neverovatno bolan, težak i šokantan, prvi raskid nas uči da vreme istinski leči sve rane i da posle prve postoje još veće, dublje i jače ljubavi.

Prvi pravi posao

Završetak škole je sam po sebi značajan trenutak u životu kada na neki način “krećemo iznova“, ali samo prvi posao, onaj s kojim ćemo se zaista finansijski osamostaliti, veoma je važno poglavlje u životu. Počinjemo da učimo kakav je osećaj raditi i biti odgovoran za nešto, kakav je osećaj platiti svojim novcem i planirati budžet. 

Gubitak bliske osobe

Iako je negativan i na njega ne možemo uticati, ovo je životna prekretnica iz koje najviše učimo. Naučimo da je život kratak i da uvek treba da iskoristimo priliku kada nam se pruži, a posebno treba da cenimo trenutke koje možemo da provodimo sa svojim voljenima. Ali osim toga, ovakav događaj je prekretnica za svakog pojedinca jer počinje da shvata da život i ljude oko sebe ne treba uzimati zdravo za gotovo, već ih ceniti i voleti. 

Odlazak iz roditeljske kuće

Jedna od najvećih prekretnica u životu je definitivno nezavisnost i napuštanje porodične kuće. Iako je osećaj oslobađajući i uzbudljiv dok se udaljavamo od roditeljskih pravila, ograničenja i postajemo slobodniji, istovremeno je pomalo zastrašujuće. Pred nama je samostalan život bez udobnosti i sigurnosti na koju smo navikli. Ali upravo to nas uči da više cenimo roditelje jer sada sami brinemo o domaćinstvu, plaćamo račune i kupujemo hranu. 

Kupovina stana

Napuštanje roditeljskog doma je glavna prekretnica u životu, a kupovina vlastitog još je veća. Postajemo vlasnici sopstvene kuće ili stana, a to je cilj koji mnogi od nas žele da dostignu što je pre moguće. To je životni period u kojem možemo zaista biti ponosni na sebe i na ono što smo do tada uspeli da postignemo.

Brak

Kada stupite u brak sa voljenom osobom to je praktično nov početak. To je veliki korak za svakog pojedinca i definitivno trenutak u kojem shvatamo da više ne idemo kroz život sami, već ćemo uvek imati partnera kao podršku i oslonac u daljim izazovima koji nas očekuju. 

Osnivanje porodice

A deca su druga priča. Sa njima dolazi i životni period u kojem shvatamo šta zaista znači brinuti se za sigurnost i dobrobit drugih, ali takođe se rađa nova vrsta ljubavi koju ranije nismo poznavali. U tom trenutku postajemo odgovorni za tuđi život i vaspitanje, a to nikako nije mala stvar. Štaviše, u tom trenutku počinjemo zaista da razumemo sopstvene roditelje i zašto sun as stalno “gnjavili“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Dobacivke među oblacima

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati