Slobodno vreme

Direktno.rs

15. 05. 2020. 16:27 1

Pet saveta: Kako pričati sa teškim ljudima?

Planirajte unapred i iskažite svoje poštovanje, ovo su ključni faktori u komunikaciji sa teškom osobom.

Kolega koji uvek mora da nadglededa sve ostale. Onaj prijatelj koji stalno kasni. Oni rođaci koji nikad nemaju ništa pozitivno da kažu o drugima. Ponekad se svi borimo sa teškim osobinama drugih ljudi, ali način na koji se odnosimo sa njima može imati određene posledice, u zavisnosti od toga kako postupamo sa ovim ljudima zavisi da li ćemo popraviti ili prekinuti odnose.

- Možete iskazati saosećanje prema takvoj osobi, a možete i očekivati da će se promeniti. Ove dve stvari se međusobno ne isključuju - rekla je Džulija Fog, suosnivačica kompanije za govor i komunikacije “Vital Voice Training”.

Evo šta kažu stučnjaci, kako pravilno postupati sa "teškim" ljudima.

Osmislite plan unapred

Pre nego što odlučite da razgovarate sa nekim ko vas nervira, razmotrite svoje razloge za razgovorom. Da li samo želite da se oslobodite svojih frustracija ili se nadate da će se nešto promeniti kod druga osoba posle ovog razgovora.

- Utvrđivanje namera zaista može pomoći da se komunikacija uspešno obavi - kaže Fog.

Vaš cilj u razgovoru može značajno da promeni njegov tok.

- Morate da promenite način reagovanja na ljude pre nego što promenite način na koji komunicirate sa njima. Ovo zahteva malo samoispitivanja - kaže doktor Rik Kirsčner, koji između ostalog drži motivacijske govore.

Sagledajte širu sliku

 - Većina teških osoba želi nešto suprotno od nas. Ili, oni jednostavno drugačije razumeju stvari i s njima se drugačije ophode. Zapamtite da postoji mogućnost da ste i vi težak čovek nekome - kaže Rona Ličtenberg, autorka knjige “Rad bi bio sjajan da nije ljudi“.Ako se 'borite' sa teškim ljudima, pokušajte da se stvarno fokusirate na njih, dajte im do znanja da ih vidite i čujete.

- To može biti rešenje, posebno ako se osećate uznemireno. Ne morate da se bakćete sa njihovim emocijama, samo im dajte do znanja da ih rezumete - rekla je Kasedi Erin Klark, suosnivačica kompanije "Vital Voice Training".

Odaberite svoj pristup

Morate da naučite kako da se suprotstaviti ovim ljudima. Čak Roki, savetnik za odnose, naglašava da pristupate s poštovanjem i da ne dozvoljavate sebi da uđe u bilo kakvu raspravu. Razgovor će onda samo eskalirati, a urlanje nikada ništa ne rešava. Gledajte da porazgovarate sa ovom osoba kada nije pod stresom ili u gužvi. I nikada se ne sukobljavajte s kolegom pred drugima, osim ako vam nije potreban posrednik zbog vaše sopstvene sigurnosti.

Prepoznajte kada treba da prestanete

Morate da naučite da prepoznate kada diskusija prelazi iz produktivne u toksičnu.

- Pokušajte unapred da smislite kako ćete reagovati - kaže Fog.

Fog i Klark takođe preporučuju da naučite da prepoznajete znakove upozorenja sopstvenog tela. Neki se zalede kada izgube kontrolu u razgovoru. Neki se znoje i tako dalje. Kada se to dogodi, vreme je da se povučete i razgovor nastavite kada se smirite.

Da li da preduzmete nešto ili da odustanete

Postoji razlika između ponašanja koje značajno utiče na vašu sposobnost da živite ili radite s nekim i ponašanje koje vas samo izluđuje, ali vam neće uništiti život.

- Ako vaši teški saradnici pređu granicu. Ako postanu nasilni, vreme je da se obratite svojim šefovima ili čak ljudskim resursima - rekla je profesorka Melodi J. Vilding.

Ako problem utiče na vašu reputaciju ili sposobnost da obavljate svoj posao, vreme je da preduzmete nešto. Ali ponekad morate zanemariti neke sitnice i nastaviti sa životom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati