Slobodno vreme

07. 04. 2020. 15:31 0

SEĆATE LI SE? Generacije devojčica obožavale su lastiš

Bila je ovo omiljena igra generacija devojčica koje su rasle u Jugoslaviji.

Dovoljan je komad lastiša i dve, tri saigračice. Bilo je bitno da lastiš nije tanak odnosno da je debljine bar jedan centimetar.

Na omiljenu igru podsetio je profil na Instagramu yugo.nostalgia, a reakcije na to vreme su pune lepih emocija.

Evo kako se igrao lastiš.

Ukoliko nije bilo društva, "držač" je mogla da bude bandera, drvo, stolica, a na kraju dana svaka uredna vlasnica bi svoj lastiš oprala – istrljala sapunom i ostavila ga za sutrašnje igre.

Najpopularnije igre su bili "Prstići" i "Titove parade". Kod prve, dve devojčice drže lastiš prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače. U sledećim "fazama" smanjuje se broj prstiju i na kraju se lastiš drži samo jednim prstom, što je bilo i najteži deo igre. 

Bila je i druga varijanta gde su dve devojčice lastiš prvo držale oko članaka, pa oko kolena, zatim bedara, ispod pazuha, pa vrata; sve te nivoe je trebalo preskočiti, a naravno ona devojčica koja uspe preskočiti ovu poslednju je bila "glavna" u društvu!

"Titove parade" su bile prava – zapetljancija! Poenta je bila da devojčice (obično njih tri) drže lastiš u obliku slova "X", dok četvrta kroz ovako zapetljan lastiš pokušava vešto da se provuče ne dodirujući ga. Dok se ona provlači, druge pevaju "Olimpijade, Titove parade, mamine pomade, milicija kaže … stop!" E sad, negde se ova igra zvala i "Paukove mreže" ali je princip bio uglavnom isti.

Sa lastišom je mogla da se igra i igra „Ko voli, ko voli…“, sa tri ili više učesnika. Igrači stanu u krug, tako da ih sve zategnuti lastiš opasuje oko nogu. Jedan od igrača započinje igru rečima: “Ko voli, ko voli…” i kaže ime neke ličnosti (ponekad i predmeta ili pojma).

Ukoliko je ljubav prema pomenutoj ličnosti društveno prihvatljiva, ostaje se u krugu (npr.: “ko voli, ko voli… mamu?” ili “Tita”, ili “Zvezdu”…). Ali, ukoliko se kaže ime neke ličnosti ili institucije koja nikako nije društveno prihvatljiva (npr.: “ko voli, ko voli… Hitlera” ili ime neke omražene nastavnice, i sl.), onda iz kruga treba što pre iskočiti. Ko poslednji ostane u krugu (zapetljan u lastiš), ostali ga zezaju jer navodno “voli” Hitlera...

Igre su se malo razlikovale ili drugačije zvale od grada do grada, ali su u principu imale vrlo slična pravila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati