Savremena žena

Direktno.rs

17. 05. 2022. 06:00 0

Trudna imala rak koštane srži: Lekari govorili da smrša (FOTO)

Sve ovo desilo se 2019. godine, a Džen na Tviteru deli iskustva sa hemioterapije koja i dalje traje, dok odgaja svoju sada trogodišnju ćerku, koja se rodila sasvim zdrava iako Dženino telo nije bilo zdravo

Džen je mama koja je tokom trudnoće sa ćerkom imala visoke vrednosti proteina u urinu, što je bilo jako loše, kako su lekari tvrdili, a jedini način da se to reši bio je da smrša. Nakon što su to ustanovili, sledeća kontrola je bila tek za nekoliko meseci, a za to vreme ona bi držala dijetu i niko tokom procesa nije pratio njeno stanje.

Tokom drugog tromesečja trudnoće imala je visok krvni pritisak, u urinu je bila velika količina proteina. Dijagnostikovana joj je preeklampsija kao komplikacija trudnoće i zato joj je prepisano mirovanje u krevetu naredna tri meseca. Međutim, doktorka je bila neobično zabrinuta zbog proteina u njenoj mokraći i insistirala je da ode kod nefrologa nakon što je u februaru te godine rodila svoju ćerku.

Doktor je objasnio da su nivoi proteina jako visoki, ali nije bio zabrinut jer je normalno da prođe i do godinu dana od porođaja da se stvari vrate u normalu.

Džen je objasnila da se njeno telo već oporavilo od rođenja na druge načine i osećala se neprijatno zbog odgovora lekara. Njegov jedini savet bio je da smrša.

Doktor ju je podsetio da ne jede prerađenu hranu i uverio je da će se nivo proteina smanjiti ako smrša. Džen je rekla da je odavno odlučila da više ne želi da brine o svojoj težini i da je provela nekoliko nedelja pokušavajući da shvati šta da radi.

- Iako je deo mene želeo da uskoči u program za mršavljenje tog lekara, znala sam u svom stomaku da nešto drugo nije u redu - rekla je.

Novopečena mama je na kraju odlučila da dobije drugo mišljenje i dobila je preporuku za nefrologa od svog ginekologa. On je samo jednom pogledao laboratorijske testove i rekao: "Ovo nije dobro. Dijeta ili vežbanje ne mogu da urade ništa da to promene." Doktorka je bila zabrinuta i rekla joj da mora da se uradi biopsija bubrega.

Nakon što su preliminarni rezultati biopsije ukazali da nešto nije u redu, dobila je uput za hematoonkologa, koji joj je potom biopsirao koštanu srž.

Ispostavilo se da ima multipli mijelom - rak koštane srži.

Džen je primetila da se oseća dobro i da nijedan od njenih drugih testova nije bio abnormalan.

Da nije rodila bebu, bolest ne bi bila otkrivena ili bi bila otkrivea prekasno.

- Izgubite težinu ako želite. Ali ako mislite da nešto ozbiljno nije u redu sa vašim telom, a doktor vam kaže da je gubitak težine ključ da to popravite, potražite prokleto drugo mišljenje - rekla je ona.

- Upoznajte svoje telo, verujte svom telu i slušajte svoje instinkte. I nemojte se plašiti da ispitujete svog doktora! Ovo poslednje je bilo jako teško za mene, ali postajem sve bolja u tome - obrazložila je.

Sve ovo desilo se 2019. godine, a Džen na Tviteru deli iskustva sa hemioterapije koja i dalje traje, dok odgaja svoju trogodišnju ćerku, koja se rodila sasvim zdrava iako Dženino telo nije bilo zdravo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati