Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: cdm.me ]

13. 02. 2021. 14:22 1

Italijanski bajkoviti gradić sa neobičnim kućama

Alberobelo je grad u Italiji koji je još od 1996. godine pod UNESKO zaštitom, a krase ga kuće koje na prvi pogled izgledaju kao da nisu sa ovog sveta.

Aleberobelo je gradić koji se nalazi u regiji Pulja na jugu Italije i u pitanju je jedna toliko živopisna i slikovita destinacija. Poznat je po drevnom graditeljstvu: kućama od krečnjaka, građenim bez upotrebe maltera, sa krovovima konusnog oblika.

Ovaj način građenja vodi poreklo još iz praistorijskog doba i to je jedan od razloga zašto se ovo mesto našlo na spisku svetske baštine UNESKO-a.

Prema rezultatima popisa stanovništva 2011. u opštini je živelo 10.924 stanovnika. Priča iza Alberobela, grada Truli kućica, tipično je italijanska - dizajn kuća je osmišljen zbog prevare vlasti koje su stanovnicima nametale poreze.Lokalni feudski grof Akvaviva preselio je svoje seljačke radnike ovde da očiste šumu i kultiviše zemlju.Grof je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbeglo plaćanje poreza. Dakle, bilo je važno da Alberobelo ne izgleda kao tipično naselje. 1797. godine, kada je Alberobelo konačno dobio status “grada”, ljudi su morali da žive u Truli kućicama, koje bi se po potrebi mogle lako srušiti i kasnije ponovo izgraditi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati