Srbija

S. M.

02. 12. 2022. 16:48 5

Šljivovica ušla u UNESCO: U Blacu SLAVLJE (FOTO)

Meštani Blaca su u četvrtak slavili, jer je šljivovica, po kojoj je ovaj kraj najpoznatiji u Srbiji, ušla u UNESCO listu kulturnog nasleđa. Odmah se sipala po neka, nazdravljalo. U blačkom kraju, u kojem po poslednjem popisu iz 2011. godine ima 5.230 stanovnika, ima 2,5 miliona stabala šljive, odnosno preko 6.000 hektara pod ovom voćkom.

U kraju, koji je slaveći šljivovicu pre skoro dvadeset godina uveo manifestaciju "Dani šljive", nema kuće da nema svoju rakiju, a ova nagrada šljivovice im prija.

- Veoma važna odluka za nas jer mi smo najveći proizvođači rakije u Srbiji, a šljivovica u Unesku znači veliku vidljivost za Srbiju, a samim tim za Blace i naše proizvođače šljivovice. Velika razvojna šansa je pred nama. Sada može da se kaže "sljiva connecting people" i baš lepo zvuči - presrećan je Miloš Čolić, koji je jedan od organizatora manifestacije "Dani šljive" u Blacu.

Ne raduje se samo on, već i svi proizvođači, oni veći, kao i oni kojia je šljivovica hobi. Tako Goran Jovanović (34) ide stopama svog dede i oca proizvodi ovu rakiju, za svoje potrebe i već je dobro ispekao zanat.

- Za dobru šljivovicu važna je dobra šljiva. Najbolja je moravka, koja sama po sebi ima najveći procenat šećera u sebi, ne prska se. Od nje je rakija kao mleko - kaže Goran koji je već majstor u ovom poslu.

Dodaje da se u kućnim varijantama rakija peče do 21 grad, a za takmičenja ne sme da pređe 18 gradi, odnosno 40 stepena. Za razliku, na primer od viskija, koji ima 16 gradi, šljivovica je daleko jača.

- Obično pečemo rakiju i ostavimo je na 24 gradi, pa se dodaje destilovana voda da se spusti žestina. Najlepše se oseti miris i ukus kada ima 18 gradi i tada je i najlepša da se pije. Sve preko toga je više alkohol nego rakija - objašnjava on.

U ranija vremena ovo bi se zvala "meka rakija" koja se zimi kuva, kako bi se prekratile hladne zimske noći i zagrejao organizam. Doduše, malo se spusta, na 15 gradi kada se pije veća količina. Ona prava, domaćinska ranije je imala od 23 do 25 gradi i domaćini su se utrkivali čija je jača. Vremena se jesu promenila, ali je barem kvalitet ostao isti.

- Samo najbolji rod ide u rakiju, ono što bi čovek pojeo. Jedino od tih šljiva je dobra i ima sve potrebne supstance za odličan ukus. Ima tu mnogo detalja koji su odlučujući, ali neka to ostane mala tajna nas koji nasleđujemo znanje o pečenju - šali se Goran.

Njemu, kao i ostalim Blačanima je drago što je ova rakija sada svetski brend i ne kriju oduševljenje.

Od šljiva koje ima u voćnjaku obično proizvede oko 400 litara rakije godišnje. Ima dovoljno za čitavu godinu, sve goste, sva slavlja. Deo se pokloni, deo razmeni sa prijateljima, ali kuća ne može da ostane bez šljivovice.

Obično se od svakog roda ostavi manja količina za neke specijalne prilike, pa tako u podrumima ima šljivovica i po trideset godina starih.

Pored Blaca i Kuršumlija i Prokuplje neguju tradiciju pečenja šljivovice i ovde se gotovo ništa drugo i ne pije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati