Putovanja
14. 10. 2020. 14:59 0
MIŠELINOVE ZVEZDICE i za restorane u Beogradu
Francuski turistički vodič Mišelin će u decembru prvi put uvrstiti Beograd u svoj izbor najboljih restorana "Crveni vodič", najavili su danas Turistička organizacija Srbije i Mišelin.
Vodič Mišelina tokom 120 godina, od kada je objavljen prvi put, proglašava najbolje kulinarske destinacije širom sveta pošto njegovi stručnjaci za kvalitet gastronomske ponude ocenjuju restorane anonimno, tokom neprijavljenih poseta.
U saopštenju francuska kompanija navodi da je ukrštanjem grčkog, turskog, mađrskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije "zaveo" inspektore Mišelinovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima.
Međunarodni direktor Mišelin, Gvendal Poulenek, rekao je da u Beogradu "tradicija ide rame uz rame sa uzbudljivim mladim talentima spremnim da zablistaju".
- Beograd sa svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti, tako da jedva čekamo da ih otkrijemo ljubiteljima dobrog zalogaja - istakao je on.
Region Srbije je, kako navodi Mišelin, naročito poznat po svojoj vinogradarskoj tradiciji koja datira iz vremena antike, što je omogućilo zemlji da razvije svoje posebne sorte groža koje je, do prošlog veka, izvozila u celu Evropu. Ravnice i brdoviti predeli takođe nude pejzaž koji čini i bogato, plodno zemljište na kome uspevaju proizvodi visokog kvaliteta - tokom svih godišnjih doba.
- Geografski položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane - ocenio je Mišelin.
Ministar turizma Rasim Ljajić je danas rekao da je uvršćivanje u vodič Mišelina važno za Srbiju kao gastronomsku destinaciju, jer Mišelinove zvezdice privlače visokoplatežne strane turiste.
- Iskustva regiona, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, to pokazuju - dodao je on.
Vršiteljka dužnosti direktora TOS-a, Marija Labović, rekla je da turisti kada govore o utiscima iz posete Srbiji, "najčešće ističu upravo prirodu, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomiju, čiji je značaj potvrdio i dolazak Mišelina".
Partnerstvo TOS-a i Mišelina je već donelo učešće Beograda i Novog Sada u vodiču "Le Guide vert - Week and GO".
Komentari 0
ostavi komentar