Ljubav

Direktno.rs

12. 09. 2020. 10:24 2

Zašto se trubi na svadbama? Deset svadbenih običaja i šta znače

Ovo su stari, skoro zaboravljeni svadbeni običaji koji opstaju u pojedinim delovima naše zemlje. Za neke ste sigurno čuli, ali sigurno niste znali koje verovanje se krije iz njih.

Da oterate zle duhove

Ranije su zvanice zvonile zvonima kada mladenci krenu na venčanje, jer se verovalo da će na taj način oterati zle duhove od njih. Danas je taj zvuk zamenjen zvukom sirene automobila.

Za uspešan brak

Kaže se da će mlada imati srećan i uspešan brak ako kada izađe iz crkve zgazi na prag prvo desnom nogom.

Potvrda odlaska na svadbu

U mnogim krajevima Srbije, ali i šire na južnoslovenskom prostoru, u svatove se zove buklijom. Ako pozvani otpije gutljaj, to znači da dolazi na proslabu. Svat tada nalije rakiju i na taj način uzvraća dar domaćinu.

Za dobrobit doma

Stari, skoro zaboravljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće.

Ko će biti gazda u kući?

Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove, materina pogača. Mladencima se ona uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.Da se mlada ne vrati u dom

Mladina kapija se kiti svežim cvećem, mašnama i tilom ili ukrasnom čipkom. Ta dekoracija stoji dugo nakon venčanja na kapiji kuće iz koje je mlada otišla. Drži se do mladenaca, verskog praznika, odnosno da će imati lep brak.

Da se mlada lako porodi

Pre nego što obuče venčanicu, mlada treba da veže tanak crveni konac oko struka. Taj konac, kasnije, treba da pokidaju njene drugarice sa nje čim čuju trube iz kolone svatova. Veruje se da je brzina kidanja konca, direktno povezana sa brzim i lakim porodom.

Dokaz vaše ljubavi

Nakon što se iseče torta, mladenci se pred svim svatovima dugo ljube, kako bi svatovi videli koliko se njih dvoje vole.

Protiv suza

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliti mnogo suza tokom braka.

Muško - ženska svadba

Poprilično zastareo običaj, koji se i dalje praktikuje u nekim sredinama. Pre nego što mladenci odu na venčanje u kući mlade organizuje se ručak za njene goste. Kada mladoženja dođe po mladu, oni odlaze, dok mladini roditeljni i svatovi ne idu sa njima. Smatra se da se ovim običajem mlada pprašta od roditeljskog doma i da od tada dolazi u njihovu kuću samo u pratnji roditelja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati