Ljubav

Direktno.rs [ Izvor: cosmopolitan.uk ]

16. 03. 2020. 22:11 0

Mladi teže podnose raskide, evo zašto

Ako ste se ikada pitali zašto vam je duže trebalo da prebolite raskid kada ste bili mlađi, istraživanja su dokazala da postoji naučno objašnjenje koje vas može utešiti.

Na osnovu istraživanju koje je sproveo neurohirurg Raul Jandial, postoji nekoliko bitnih faktora koji se odvijaju u vašem mozgu prilikom raskida sa partnernom za vreme adolescencije, i u periodu ranih dvadesetih i tridesetih godina.

Prvo, jako je bitno da sagledamo šta se dešava sa nama kada se prvi put zaljubimo.

- Divlja, nova strast ispušta određena hemijska svojstva u vašem mozgu, ona poput dopamina i serotonina. Ovo je čak isti onaj osećaj koji dobijete kada šutnete go ili odradite odličnu piruetu iz prve, prosto osetite uzbuđenje - objasnio je doktor.

Zaljubljenost i psihoaktivne supstance imaju sličan efekat na sve, a kada raskinete vaše telo će reagovati isto kao kada bi prestali sa konzumacijom ovisnih sredstava.

- Kada ste mladi vaši hormoni su učestaliji i više utiču na vas, tu je takođe i seksualna privlačnost.

Ovo se dešava zbog prisustva testosterona i estrogena, dok hemijskim svojstvima poput dopamina i serotina treba nekoliko sekundi da se aktiviraju, hemijskim reakcijama u mozgu treba nekoliko minuta pa čak i nekoliko dana da se aktiviraju. Ali kada proces otpočne ovo jedinjenje ostaje u vašoj glavi i teško se odstranjuje. Kod mladih ovaj proces se dešava prilikom zaljubljivanja, dok kod onih koji su stariji od 40 godina ovaj proces je više rutinski i povezan je sa seksualnim potrebama.- Postoji objašnjenje zašto posle raskida prolazimo kroz toliko bolova. Mozak se mora kontekstualizovati ali za ovaj proces je potrebno vreme i mnogo godina iskustva. Hormoni i hemijske reakciju u mozgu dominiraju kada smo mlađi, a mozak još nije naučio kako da se kontekstualizuje u datoj sitauciji. Mozak voli rutinu, doslednost i redosled, tako da kada prvi put doživimo nešto nepoznato ili razorno kao što je raskid ili kada vidimo našeg partnera u rukama nekog drugog, verovatno će nam trebati više vremena da procesuiramo taj događaj i da naučimo kako da reagujemo - objasnio je Jandial i dodao:

- Što smo stariji to više razmišljamo i postajemo mudriji, zajedno sa hormonima i hemijskim reakcijama. Kada se opet nađemo u ovakvoj situaciji reagovaćemo bolje jer smo ovo već jednom preživeli pa znamo da možemo opet, samim tim počinjemo bolje da podnosimo raskide.

Istraživanja su ipak pokazala da svako drugačije reaguje, dok neki savladaju ovaj proces posle prvog ili drugog raskida nekima je potrebno nekoliko desetina raskida ili nekoliko godina da se naviknu i da njihov mozak savlada ovaj proces.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati