Kuhinjica

Direktno.rs

22. 05. 2022. 11:50 0

Zova, nana, matičnjak: Recepti za najlepše domaće sokove

Ovi dani idealni su ako biste da napravite ukusan osvežavajuć domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku.

Zova

Zovinih cvetova trenutno ima svud oko nas, ali ako biste lep sok od njih, pazite da uberete one koji nisu na nekom zagađenom mestu, pored saobraćajnica ili u kanalima.

Potrebno:

30 cvetova zove

3 l vode

40 g limuntusa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema:

Cvetove zove potopite u vodu, pa sipajte limuntus i limun isečen na kriške. Dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

Drugog dana tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte, a zatim neka odstoji još 24 časa. Povremeno promešajte.

Nakon toga po potrebni sirup još jednom procedite i sipajte u staklene flaše. Možete da ga čuvate do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Nana

Umesto belog šećera, za ovaj sok možete da koristite smeđi, šećer od šećerne trske, med, steviju, ili neki drugi zdraviji zaslađivač. Sirup mora da odstoji ukupno 48 sati, nakon čega ćete moći da uživate u njegovom prirodnom i osvežavajućem ukusu. Možete ga piti tokom cele godine, a najviše prija u vreme vrućina.

Potrebno:

300 g svežih listova nane

3 l vode

3 kg šećera

3 kesice limuntusa (30 g)

5 kašika šećera

Priprema

Listove nane dobro operite i sitno iseckajte nožem. Stavite ih u šerpu, dodajte limuntus i šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite tako da listovi nane puste sok.

Potom prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga sadržaj procedite kroz gušću cediljku ili gazu.

U dobijeni sok dodajte šečer i držite još 24 sata da se rastopi uz povremeno mešanje.

Na kraju sok sipajte u čiste flaše koje ste prethodno sterilisali.

Sok vam u frižideru može stajati oko dva meseca, a u zamrzivaču i duže, s tim što mora biti u plastičnim flašama.

Matičnjak

Matičnjak, poznat i kao limun trava, ima vrlo zanimljiv ukus koji osvežava, a sok se lako pravi.

Potrebno:

500 g šećera

300 ml vode

300 g listova matičnjaka

malo limuntusa

Priprema:

Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa 10 minuta. Dodajte listove i na tihoj vatri kuvajte još 15 minuta.

Procedite, pa ubacite pola kašičice limuntusa. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre nego ga sipate u staklenu flašu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati