Kuhinjica
22. 05. 2022. 11:50 0
Zova, nana, matičnjak: Recepti za najlepše domaće sokove
Ovi dani idealni su ako biste da napravite ukusan osvežavajuć domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku.
Zovinih cvetova trenutno ima svud oko nas, ali ako biste lep sok od njih, pazite da uberete one koji nisu na nekom zagađenom mestu, pored saobraćajnica ili u kanalima.
Potrebno:
30 cvetova zove
3 l vode
40 g limuntusa
3 limuna
3 kg šećera
Priprema:
Cvetove zove potopite u vodu, pa sipajte limuntus i limun isečen na kriške. Dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugog dana tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte, a zatim neka odstoji još 24 časa. Povremeno promešajte.
Nakon toga po potrebni sirup još jednom procedite i sipajte u staklene flaše. Možete da ga čuvate do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Nana
Umesto belog šećera, za ovaj sok možete da koristite smeđi, šećer od šećerne trske, med, steviju, ili neki drugi zdraviji zaslađivač. Sirup mora da odstoji ukupno 48 sati, nakon čega ćete moći da uživate u njegovom prirodnom i osvežavajućem ukusu. Možete ga piti tokom cele godine, a najviše prija u vreme vrućina.
Potrebno:
300 g svežih listova nane
3 l vode
3 kg šećera
3 kesice limuntusa (30 g)
5 kašika šećera
Priprema
Listove nane dobro operite i sitno iseckajte nožem. Stavite ih u šerpu, dodajte limuntus i šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite tako da listovi nane puste sok.
Potom prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga sadržaj procedite kroz gušću cediljku ili gazu.
U dobijeni sok dodajte šečer i držite još 24 sata da se rastopi uz povremeno mešanje.
Na kraju sok sipajte u čiste flaše koje ste prethodno sterilisali.
Sok vam u frižideru može stajati oko dva meseca, a u zamrzivaču i duže, s tim što mora biti u plastičnim flašama.
Matičnjak
Matičnjak, poznat i kao limun trava, ima vrlo zanimljiv ukus koji osvežava, a sok se lako pravi.
Potrebno:
500 g šećera
300 ml vode
300 g listova matičnjaka
malo limuntusa
Priprema:
Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa 10 minuta. Dodajte listove i na tihoj vatri kuvajte još 15 minuta.
Procedite, pa ubacite pola kašičice limuntusa. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre nego ga sipate u staklenu flašu.
Komentari 0
ostavi komentar