Kuhinjica
27. 01. 2022. 06:00 1
Svetosavske perece: Ukus i miris koji mame
U srpskoj tradiciji je usvojeno da se za Svetosavsku trpezu pripremaju perece iz zahvalnosti prema najvećem svetitelju koji je omogućio da imamo hleb na stolu.
Sastojci:
Za testo:
700 g brašna,
1/2 kocke kvasca,
1 kašika šećera,
1/2 kašike soli,
3 dl mleka,
1 dl ulja,
1 jaje.
Za preliv:
50 g brašna,
2 kašike soli,
4 kašike vode.
Priprema:
Prvo napravite slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu, bez grudvica. U mlakom mleku otopite kvasac. Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte jaje i ulje i mlekom umesite glatko testo.
Testo ostavite da se odmara 30 minuta, zatim testo premesite i podelite na deset delova. Svaki deo razvite i uvite u rolnicu i smotajte kao perecu.
Stavite u vruću rernu na 220 stepeni i pecite deset minuta. Izvadite iz rerne i prelite slanim prelivom, pa vratite u rernu na još deset minuta.
Komentari 1
ostavi komentar