Kuhinjica

Direktno.rs

11. 01. 2022. 17:59 0

Stalno ste gladni? 10 saveta za suzbijanje apetita

Svi smo barem jednom prošli kroz period kada smo neprestano osećali potrebu da nešto jedemo. Uzrok toga može da bude manjak sna, promene godišnjeg doba ili poremećaj u lučenju određenih hormona. Ipak, ono što je važno jeste da se utvrdi šta je uzrok nezasite gladi.

Uzrok stalne gladi često može da bude psihičke prirode zato se prvo zapitajte šta je to što vas čini nezadovoljnim.

Koliko puta vam se dogodilo da držite dijete, skinete 2,3 kilograma, a onda vratite 5. Dijete u velikom broju slučajeva ne funkcionišu. Ukoliko želite da se rešite opterećujećeg osećaja stalne gladi pokušajte sa ovih nekoliko saveta.

1. Jedite više ribe

Riba sadrži mnogo visokokvalitetnih belančevina i omega-3 masnih kiselina, a one povećavaju osećaj sitosti.

2. Uživajte u drugim proteinima

Dodavanjem visokokvalitetnih proteina vašem obroku poboljšavate sitost. Uz ribu, jedite meso i jaja. Ovo je posebno važno za vaš prvi obrok u danu. Konzumiranje jaja i masnih proteina za doručak učiniće da se osećate sitima celog dana.

3. Žitarice

Hrana koja sadrži mnogo vlakana čini nas sitima i time smanjuje glad. Kinoa je izvrstan izvor proteina i bogata je vlaknima. Ovas i heljda, za koje se pokazalo da poboljšavaju sitost, takođe su sjajne opcije.

4. Jedite više zelenila

Velike količine povrća (poput salate) pre obroka mogu povećati sitost i dovesti do smanjenog unosa hrane. Zelene biljke poput spanaća bogate su tilakoidima koji smanjuju glad, povećavaju sitost i smanjuju žudnju.

5. Mahunarke

Mahunarke, koje uključuju pasulj, grašak, boraniju i slično, odličan su izvor proteina i pune su vlakana. Hrana poput ove doprinosi sitosti.

6. Dodajte mešavinu orašastih plodova

Orašasti plodovi poput oraha i badema takođe stvaju osećaj sitosti, verovatno zbog visokog sadržaja proteina i zdravih masti. Bademi poboljšavaju sitost, a pinjoli deluju kao sredstvo za suzbijanje apetita.

7. Hranite se zdravim mastima

Dodavanjem zdrave masti poput avokada, kokosovih proizvoda, suncokretovog ulja, palminih semenki, ekstra devičanskog maslinovog ulja, susamovog ulja i omega-3 ulja pomoći će vam da se osećate sitije i zadovoljnije, a takođe će povećati vaš metabolizam i energiju. Na primer, dodavanje avokada u obrok, značajno poboljšava sitost u periodu od tri do pet sati. Ne štedite na mastima, samo se pobrinite da jedete one najzdravije.

8. Uživajte u malo voća

Voće poput lubenice, narandže, borovnica i jabuka bogato je vlaknima i puno je vitamina, minerala, antioksidanata, a često i vode, što ih čini dobrim izborom kada želite da poboljšate sitost.

9. Koristite mali tanjir

Ovo vam se možda čini kao pomalo staromodna metoda, ali ako se borite sa neprestanom gladi, pokušajte da koristite manji tanjir i napuniti ga do maksimuma. Kad to učinite, vaš mozak dobija signal da ima dovoljno hrane.

10. Jedite pažljivo

Odvojite vreme za obrok, nemojte da jedete ispred televizora jer će to dovesti do nepotrebnog prejedanja. Uživajte u aromama, bojama na tanjiru, ukusima u ustima i teksturi dok žvačete. Žvačite polako i mnogo puta. Uživajte u iskustvu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati